POSDRU: Ce sanse au beneficiarii sa castige anularea corectiilor in instanta?

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 14:37
3741 citiri
POSDRU: Ce sanse au beneficiarii sa castige anularea corectiilor in instanta?

Beneficiarii fondurilor europene care solicita in instanta anularea platii corectiilor financiare aplicate de Comisia Europeana trebuie sa se inarmeze cu rabdare: procesul poate dura pana la patru ani.

Cu toate ca pana in prezent, nu exista un precedent si nici jurisprudenta in acest domeniu, beneficiarii au sanse, teoretic macar, sa castige aceste procese, este de parere avocatul Cristian Dutescu.

Si ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ia in calcul un astfel de deznodamant: nu este exclus ca beneficiarii fondurilor europene descoperiti cu nereguli si care trebuie sa plateasca corectiile financiare sa castige in instanta anularea corectiei, a declarat pentru Business24.

Avocatul Cristian Dutescu sustine ca durata unui astfel de proces este cuprinsa intre unu si patru ani. Intrucat beneficiarii incheie contractul cu statul, se va aplica, cel mai probabil, legislatia romaneasca a achizitiilor publice.

"Sunt sanse, in mod teoretic. Depinde de justificarea pentru care se aplica corectia financiara. Daca se aplica o corectie financiara erga-omnes, pe toate proiectele care sunt pe un anumit sector, pe o anumita axa sau program operational, in mod logic, cei care sunt prejudiciati ar trebui sa poata sa obtina o compensatie in instanta.

Daca si-au indeplinit toate raporturile juridice incheiate cu institutiile statului si cei care au beneficiat de proiectele respective, deci neavand nicio culpa, nu ar fi nici legal, nici corect, nici moral, sa suporte un prejudiciu", a explicat Cristian Dutescu.

Problema este lipsa unui precedent in Romania si a jurisprudentei necesare:

"Intr-adevar nu avem niciun precedent, nu stim daca se va crea o jurisprudenta. Sunt chestii de principiu. Nu exista o jurisprudenta si nu exista practica formata", a adaugat Dutescu.

Guvernul a aprobat, la inceputul acestei saptamani, un memorandum in care era prevazuta "elaborarea unui act normativ la nivel de Lege in scopul asigurarii fondurilor necesare prin bugetul de stat, in cazul in care, la finalul reverificarilor, se constata diferente intre valoarea corectiei financiare acceptate de Romania pentru POSDRU si nivelul corectiilor individuale care pot fi recuperate de la beneficiari".

Orban: Nu e exclus ca multi beneficiari sa scape de corectiile pe POSDRU in justitie

Ministrul Orban a explicat ca banii pentru corectiile financiare vor veni, in cea mai mare parte de la beneficiarii POSDRU descoperiti cu nereguli. Cu toate acestea, socotelile initiale ar putea sa nu corespunda cu realitatea, existand posibilitatea ca o parte din beneficiari sa scape de plata acestor bani, in justitie.

"Nu este exclus ca multi dintre beneficiari sa se duca in instanta si sa castige, deci sa li se aplice niste corectii financiare initial, dar sa castige in instanta. In mod normal, trebuie sa existe o prevedere legala care sa acopere toate cazurile foarte diferite", a declarat Leonard Orban.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fonduri europene suspendare, #procese fonduri europene, #corectii financiare fonduri europene , #Audit fonduri europene