Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Directorul OLAF: S-au inmultit reclamatiile de la privati din Romania privind fraudarea fondurilor UE

Directorul OLAF: S-au inmultit reclamatiile de la privati din Romania privind fraudarea fondurilor UE


Directorul general al Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF), Giovanni Kessler, a declarat ca in ultima perioada a crescut numarul reclamatiilor venite de la agenti privati din Romania referitoare la fraudarea fondurilor europene.

"Am vazut in ultima perioada o crestere a acuzatiilor care vin de la persoanele private, ceea ce inseamna ca OLAF e mai bine cunoscut si mai credibil", a declarat Kessler, intrebat intr-o conferinta de presa despre anchetele desfasurate in Romania privind fraudarea fondurilor europene.

El a aratat ca e important sa existe un echilibru referitor intre sesizarile primite din partea agentilor privati si a institutiilor guvernamentale din statele membre, deoarece un dezechilibru in acest sens poate indica si o lipsa a cooperarii cu institutiile specializate in investigarea acestui tip de infractiuni.

Eficienta judiciara privind fondurile europene a crescut in ultimii ani

De asemenea, seful OLAF a aratat ca, desi situatia statistica din 2012 indica faptul ca in Romania numarul condamnarilor in acest tip de dosare nu este "satisfacator" si mai sunt unele lucruri la care trebuie lucrat, totusi pe ansamblul ultimilor ani s-a putut constata o crestere a eficientei in plan judiciar.

"Aceasta este dovada ca tara dumneavoastra are vointa de a raspunde pe masura acestui tip de infractiuni si da si un semnal adecvat opiniei publice ca fondurile europene sunt protejate", a afirmat Kessler, care a adaugat ca nivelul de cooperare cu DLAF, DNA, Parchetul General este excelent in cele mai multe cazuri.

El a subliniat ca in contextul crizei si al banilor tot mai putini pentru investitii, cheltuirea corecta a fondurilor europene este foarte importanta ca sursa de asigurare a dezvoltarii si protectiei sociale pentru cetatenii UE.

Intrebat despre un clasament in plan european cu privire la fraudele privind fondurile europene, natura acestora si pozitia tarii noastre in acesta, Kessler a aratat ca nu poate furniza astfel de informatii despre continutul anchetelor in desfasurare, insa raportul pe 2012 al OLAF va fi prezentat in 23 mai, iar acesta va face referire si la situatia din Romania.

Potrivit raportului de activitate al DLAF pentru anul trecut, in 2012 s-a dublat numarul actiunilor de control ale DLAF fata de media din 2010 si 2011, sesizarile din oficiu au crescut de 26 de ori, s-a dublat numarul actiunilor finalizate, valoarea proiectelor verificate a crescut de aproape cinci ori, iar numarul hotararilor judecatoresti in cauze cu fonduri europene a crescut cu 55%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2095 ori