Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orban: Unele state cer reducerea cu 30% a fondurilor de coeziune

Orban: Unele state cer reducerea cu 30% a fondurilor de coeziune


Mai multe state europene cer reducerea fondurilor de coeziune in urmatorul cadrul financiar, pe motivul slabei absorbtii a banilor, a declarat miercuri ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

Dezbaterile la nivel european in privinta noului cadru financiar 2014-2020 sunt "in faza dura".

"Comisia Europeana a facut o propunere de alocare a 346 de miliarde de euro pentru politica de coeziune. In cadrul acestor alocari generale, bugetul pentru Fondul Social European va fi de minimum 25%".

"In plus, regiunile slab dezvoltate, respectiv cele care au un PIB mai mic de 75% din media UE, nivelul minim al alocarilor pentru FSE va trebui sa fie de 25% din alocarea totala pentru toate fondurile structurale", a afirmat Leonard Orban la conferinta "Fondul Social European in contextul perspectivei financiare 2014-2020".

"Din ce in ce mai multe state membre care doresc reducerea substantiala a sumelor alocate politicii de coeziune. Sunt inclusiv propuneri care vizeaza reducerea acestei sume de 346 miliarde de euro cu pana la 30%, ceea ce fara indoiala va crea dificultati importante, pentru statele care sunt beneficiare ale politicii de coeziune".

"Un argument pe care statele membre care doresc reducerea substantiala a bugetului coeziunii si a bugetului in general al UE este cel legat de rata scazuta de absorbtie a unora dintre noile state. E vital ca in termen cat mai repede posibil sa putem sa crestem aceasta rata de absorbtie", a avertizat oficialul roman.

Orban apreciaza ca este momentul reanalizarii modului in care functioneaza FSE.

"Cu siguranta nu putem promite ca pe viitor totul va arata extraordinar, sau ca problemele cu care ne confruntam in prezent vor disparea in totalitate, dar trebuie sa facem acest demers", a subliniat Leonard Orban, referindu-se la inasprirea regulilor pentru eligibilitate si calitatea proiectelor pe bani europeni.

Absorbtia efectiva in cazul fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 1.211 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 6,3% din alocarea pentru Romania in cadrul financiar 2007-2013.

Absorbtia efectiva in cazul fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 1211 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 6,3% din alocare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1541 ori