Orban: Sper ca intreruperea platilor pe POSDRU sa dureze doar cateva saptamani

Luni, 20 Februarie 2012, ora 19:45
2151 citiri
Orban: Sper ca intreruperea platilor pe POSDRU sa dureze doar cateva saptamani

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban spera ca intreruperea platilor pe POSDRU, care va fi anuntata de Comisia Europeana luni sau marti, sa dureze doar cateva saptamani, pentru a nu afecta rata de absorbtie a fondurilor europene.

"Singurul proces care este intrerupt este cel de trasmitere de cereri de rambursare de la autoritatile romane catre Comisia Europeana."

"Noi speram sa fie o chestiune ce va dura cateva saptamani si, in masura in care asa va fi, nu putem vorbi de o afectare a ratei de absorbtie. Daca perioada va fi prelungita mai mult de cateva luni bune, atunci intr-adevar incepem sa ne punem probleme cu privire la riscurile de dezangajare", a declarat luni Leonard Orban, intrebat de problemele aparute pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Orban: Nu exclud ca de acum inainte sa mai apara astfel de accidente

Ministrul afacerilor europene nu exclude ca astfel de probleme sa apara si in viitor, dar nu vor mai fi afectate fondurile la nivel global, asa cum s-a intamplat anul trecut.

"Nu exclud ca de acum inainte sa mai apara astfel de accidente. Probleme sunt multiple, unele dintre ele pot fi rezolvate, altele sunt foarte greu de rezolvat. N-ai cum sa corectezi decizii care au fost luate anterior".

"Accidentele nu vor mai fi la nivel global, sa afecteze toate programele, ci vor fi, probabil, pe un program sau pe altul", a spus ministrul, adaugand ca "responsabilitatea apartine direct celor care gestioneaza aceste programe".

"In cazul de fata, responsabilitatea a fost clar a conducerii Autoritatii de Management de pe POSDRU", a precizat Orban.

Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene a anuntat vineri ca in Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane.

Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

Intreruperea platilor va fi ridicata dupa ce Autoritatea romana de audit va confirma remedierea defientelor

In urmatoarele zile, Directorul General al Directoratul General Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Oportunitati Egale va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs.

Intreruperea va fi ridicata de indata ce Autoritatea romana de audit confirma ca deficientele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate masurile necesare in vederea remedierii problemelor semnalate iar Autoritatea de audit va reanaliza situatia si va prezenta noul sau raport la Comisie cat de curand, se arata intr-un comunicat al CE.

Intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati. Comisia este increzatoare ca autoritatile romane trateaza deficientele semnalate cu seriozitate si iau masurile ce se impun si ca acestea vor duce la o reluare a platilor inainte de expirarea celor sase luni prevazute de Regulament.

Directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), Carmen Ionel, a demisionat, joi, din functia pe care o detinea, dupa ce premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut demiterea sa pentru "management defectuos" la nivelul Autoritatii.

Anul trecut, Romania a avut suspendate, timp de sase luni, fonduri pe Programul Operational Regional.

La 15 decembrie 2011, Comisia Europeana a decis sa deblocheze 200 de milioane de euro din fondurile suspendate pentru Axa 2 a POR.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#Ludovic Orban fonduri europene, #fonduri europene POSDRU Orban , #Accesare fonduri