Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fonduri UE: Romania intra in blocaj financiar daca nu ramburseaza urgent 200 mil. de euro

Fonduri UE: Romania intra in blocaj financiar daca nu ramburseaza urgent 200 mil. de euro


Romania va ajunge la un blocaj financiar deosebit de grav, daca statul nu va rambursa de urgenta peste 200 milioane de euro pe proiectele POSDRU, pentru ca platile sa poata ajunge la zi, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Dan Barna, consultant pe fonduri europene.

"Daca acest program va fi sistat, peste 1,65 milioane de persoane care au urmat cursuri de formare si pregatire risca sa nu mai poata obtine calificarile profesionale necesare pentru incadrarea imediata pe piata muncii. Ca urmare, nu vorbim numai de pierderea banilor de la Uniunea Europeana, ci si de pierderea posibilitatii de a avea resurse umane instruite corespunzator", a afirmat Dan Barna.

Potrivit consultantului, daca rambursarile nu vor fi reluate in regim de urgenta, se va ajunge la situatii financiare extreme, de la intrarea in insolventa sau faliment, pana la executare silita sau litigii cu angajatii sau furnizorii.

O eventuala actionare in instanta a autoritatilor publice nu reprezinta o solutie de dorit, deoarece dispozitiile tribunalului de achitare a sumelor restante catre beneficiari vor trebui suportate de la bugetul de stat, adica tot din buzunarul contribuabililor.

"Amanarea luarii unei decizii de deblocare a finantarii pentru proiectele contractate si corect implementate inseamna privarea bugetului public de resurse consistente provenite, pe termen scurt, din impozitele salariale si din obligatiile fiscale ale furnizorilor existenti la fiecare proiect in parte", a adaugat Dan Barna.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1524 ori