Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Camera de Comert Bucuresti si conducerea institutiei, trimisi in judecata pentru fapte de coruptie

Camera de Comert Bucuresti si conducerea institutiei, trimisi in judecata pentru fapte de coruptie


Camera de Comert si Industrie Bucuresti, presedintele institutiei, Sorin Dimitriu, consilierul acestuia, directorul general si directorul economic au fost trimisi in judecata pentru accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru mai multe proiecte POSDRU si abuz in serviciu.

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a fost trimisa in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru doua infractiuni concurente impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave, potrivit Mediafax.

Presedintele CCIB, Sorin Petre Dimitriu, va fi judecat pentru constituirea unui grup infractional organizat, folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, trei infractiuni de abuz in serviciu si infractiunea impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave, iar consiliera acestuia, Gabriela Dumitriu, pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Gabriel Dan Mihut, director general la CCIB, este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase si trei infractiuni de abuz in serviciu, iar Laurentia Vasilescu, director economic al CCIB, va fi judecata pentru savarsirea infractiunii impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

Frauda cu fonduri UE

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca Sorin Dimitriu, Gabriel Mihut si Gabriela Dumitriu au conceput, organizat si pus in aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de alta parte, "spolierea angajatilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obtinute din activitatea prestata in cadrul proiectelor, prin simularea unei asa-zise 'sponsorizari' catre institutia angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite dupa bunul plac de catre conducerea CCIB".

Cercetarile in acest dosar au vizat fapte savarsite in perioada 2010-2012, in contextul derularii la CCIB a unor proiecte finantate din bugetul Fondului Social European (FSE) in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

"Astfel, s-a procedat la cooptarea, in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene contractate de catre CCIB, in calitate de beneficiar, a angajatilor Camerei, prin semnarea de acte aditionale la contratele individuale de munca. Angajatii urmau sa deruleze activitatea curenta in cadrul Camerei, pentru care primeau salariu si, in plus fata de aceasta, urmau sa presteze diferite activitati in cadrul proiectelor derulate de Camera, pentru care primeau remuneratie in functie de bugetul fiecarui proiect, sume provenind din fonduri europene. Din totalul de 58 de angajati ai institutiei, 48 de angajati desfasurau activitati in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 3432 ori