Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Mondiala recomanda Romaniei noi metode de crestere economica

Banca Mondiala recomanda Romaniei noi metode de crestere economica


Romania trebuie sa recupereze pe partea absorbtiei fondurilor europene, sa creeze un cadru pentru atragerea investitorilor straini si sa devina un exportator net, in paralel cu modenizarea administratiei publice, pentru o crestere sustenabila, a spus miercuri Peter Harrold, country director al Bancii Mondiale.
Reprezentantul Bancii Mondiale a afirmat ca exista anumite politici de viitor, de importanta critica, care pot sustine cadrul de crestere pentru Romania in viitor. Printre acestea, Peter Harrold a enumerate modernizarea administratiei publice si consolidarea unui cadru competitiv de atragere a investitorilor straini.

Un alt element de crestere pentru Romania este cel legat de finantarile venite de la UE.

"Romania, de foarte mult timp, a avut cea mai mica rata de absorbtie din multe tari europene si este o provocare de a rezolva aceasta problema. Recomandarea pentru Romania ar fi sa gazduiasca un campionat mondial pentru ca ar putea invata de la polonezi", a adaugat reprezentantul BM.

De asemenea, masurile viitoare trebuie sa aiba in vederea revenirea la statut de exportator net.

"Romania este un importator net. Este o chestiune care trebuie avuta in vedere si trebuie sa incercam sa schimbam acest lucru - de la importator net de produse alimentare sa se revina la exporator. Romania a avut un potential pe partea de exporturi agricole si trebuie sa se revina", este de parere Peter Harrold.

Oficialul BM a adaugat ca se asteapta la un proces de recuperare in cazul Romaniei. Acesta considera ca pe fondul marii crize macroeconomice si a schimbarilor dramatice la care a fost supusa cu ajutorul FMI si CE, Romania trebuie sa ia masuri puternice si sa nu ramana in urma cu platile. El a adaugat ca desi perspectivele sunt neclare, exista indicatori care sugereaza ca trendul va fi vertical si ca se va relua procesul de crestere sustenabila.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1432 ori