Top 5 masuri pentru recuperarea decalajului Romaniei privind fondurile europene

Luni, 26 August 2013, ora 15:02
1900 citiri
Top 5 masuri pentru recuperarea decalajului Romaniei privind fondurile europene

Mai sunt patru luni pana la startul noului exercitiu financiar 2014 - 2020 si Romania inca nu a finalizat un draft coerent de Acord cu CE, care sa stabileasca prioritatile investitionale pentru care se vor acorda cele 40 de miliarde de euro.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) propune astfel cinci masuri pe care Guvernul ar trebui sa si le asume "urgent" pentru a scoate "onorabil Romania din postura de tara incapabila de a trimite un document matur".

Romania nu a invatat din esecul actualei perioade financiare, mai spun reprezentantii IPP, pentru ca nu au fost avansate in spatiul public solutii care sa adreseze problemele sistemice cu care se confrunta tara noastra.

1. Un mandat politic pentru o institutie integratoare a strategiilor sectoriale

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de o persoana

care sa se bucure de sustinere politica transpartinica, ar putea elaborara Strategiei Nationale de Dezvoltare - document vizionar pntru 2014 - 2020, armonizat cu prioritatile Strategiei Europa 2020.

2. Un consens politic pentru managementul fondurilor europene

Fortele politice din Romania trebuie sa se puna de acord asupra unui aranjament

institutional eficient de management al fondurilor europene in cadrul caruia

simplificarea aparatului central, astazi nejustificat de mare in raport cu

rezultatele absorbtiei fondurilor europene, ar trebui sa constituie prima

prioritate. Regionalizarea este o responsabilitate nationala care nu trebuie sa

intarzie procesul de programare.

3. Dezvoltarea unui portofoliu de proiecte majore

Reprezentantii IPP sustin ca dezvoltarea unui portofoliu de proiecte majore, de interes national/regional care sa acopere minim 50% din alocarea financiara pe urmatorul este necesara.

"Aceste proiecte ar trebui sa fie continuarea fireasca a prioritatilor investitionale identificate in Strategia Nationala de Dezvoltare, IPP apreciind ca aproximativ jumatate din bugetul viitorului exercitiu financiar (aprox. 20 miliarde euro) ar trebui investiti pentru a genera cu adevarat dezvoltare la nivel regional", se arata in comunicatul IPP.

4. Sprijinirea beneficiarilor prin asistenta tehnica si audit

Atitudinea in actualul exercitiu financiar a fost mai degraba aceea de a prezuma

vina/reaua credinta a beneficiarilor, Romania dezvoltand adevarate retele de

specialisti in control al caror rol principal a fost acela de a gasi cu orice pret

erori/nereguli in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, spun reprezentantii IPP.

Ei atrag atentia ca "fenomenul corectiilor financiare a atins un nivel ingrijorator" si ca, in absenta unei abordari constructive din partea autoritatilor de management in viitorul exercitiu financiar, capacitatea beneficiarilor va ramane, din pacate, aceeasi.

Buget unic pentru investitiile cuprinse in Strategia Nationala de

Dezvoltare

Fondurile structurale ar trebui sa devina parte din Bugetul de Stat, "supunandu-se acelorasi reguli de transparenta si fiind alocate pentru a raspunde cu succes prioritatilor de investitii stabilite prin Strategia Nationala de Dezvoltare, a caror realizare nu trebuie sa fie conditionata de sursa de finantare", considera reprezentantii IPP.

Ei adauga ca situatia curenta - in care avem un buget national distinct de alocarile din fonduri europene, cu reguli diferite - trebuie sa inceteze in viitorul exercitiu financiar.

Oficialii IPP solicita Guvernului sa prezinte public in putinul timp ramas la dispozitie care este stadiul oficial al negocierilor cu Comisia Europeana, care este planul de masuri pentru redresarea imaginii neprofesioniste pe care o are in prezent in relatie cu Comisia pe marginea documentelor de programare (Acordul de Parteneriat).

De asemenea, solicita guvernului sa mentioneze ce prioritati nationale de dezvoltare strategice au avansat pana in prezent, cine isi va asuma pe viitor indeplinirea acestora si care vor fi institutiile responsabile de managementul fondurilor europene in 2014 - 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#fonduri europene romania, #fonduri europene Romania 2014 2020 , #Accesare fonduri europene