Teodorovici: Romanii din diaspora vor primi bani sa-si faca firme cu puncte de lucru in strainatate

Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 10:21
5939 citiri
Teodorovici: Romanii din diaspora vor primi bani sa-si faca firme cu puncte de lucru in strainatate

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, spune ca romanii din diaspora vor putea accesa fonduri europene prin POSDRU, pentru a invata meserii cautate pe piata externa si pentru a-si deschide afaceri, cu puncte de lucru in strainatate, conditia fiind ca sediile firmelor sa fie in Romania.

"Ne gandim la o schema de finantare pentru comunitatile de romani, ceva ce pana acum nu s-a mai facut. Vizam cel putin doua zone: o data sa pregatim romanii din afara tarii noastre, fie ca sunt someri, fie absolventi ai unei forme de invatamant, fie alte categorii, pentru a-si putea gasi mai usor un loc de munca, din PODSRU al nostru, cu bani europeni, fiindca avem o axa dedicata acestui tip de finantare. Acesta ar fi un element, iar al doilea chiar sa-si faca mici afaceri acolo unde locuiesc, dar companiile sa se deschida in Romania, pentru ca noi, in Romania, sa luam totusi taxele si impozitele unei afaceri pe care o instituim intr-un mediu economic, sa spunem mult mai facil, poate, dar afacerea sa se faca strict de romani, cu romani", a declarat Eugen Teodorovici, sambata, intr-o conferinta de presa, la Bistrita.

Raspunzand unei intrebari, Teodorovici a spus ca sediul firmelor trebuie sa fie in Romania, iar in strainatate acestea sa aiba doar puncte de lucru sau sucursale.

"Asta este si ideea. Cele doua zone sa fie acoperite si in acest fel toata lumea va castiga. Statul respectiv va spune ca e in regula fiindca tu creezi locuri de munca cu banii tai, romanul de aici nu se mai bate cu spaniolul meu pe un loc de munca, al tau il pregatesti si, daca e bun si face fata, am de castigat ca servicii prestate, iar tu ca firma in Romania, unde romanul e angajat, ai taxele si impozitele la tine la buget, deci este un win-win situation. E o idee noua care sper sa fie si aplicata", a afirmat ministrul, citat de corespondentul Mediafax.

Teodorovici a spus ca va trebui sa faca personal o analiza la minister pentru a vedea cati bani se vor aloca pentru aceasta taxa.

"Trebuie sa vedem exact cate sunt comunitatile de romani si cati bani sa punem. E vorba de niste economii pe care le avem acum, deci suma nu va fi foarte mare, insa cateva zeci de milioane de euro vor fi. Cand am vorbit despre asta la intalnirea cu romanii din diaspora au fost foarte incantati fiindca au spus ca e o chestiune pragmatica de care au nevoie", a spus Teodorovici.

El a explicat ca, in privinta formarii profesionale, se va merge pe meserii cautate pe piata locala.

"Mergem pe acele zone de pregatire de care are nevoie piata locala, iar romanii pot primi, cu acea pregatire, un job foarte bine platit. Eu am interesul, chiar daca va locui acolo, ca el sa fie foarte bine platit in cazul in care se intoarce in tara sa fie la fel bine pregatit pentru ca aici, cand vine, sa aiba deja mult mai multe sanse sa gaseasca un loc de munca sau sa-si mute afacerea pe care o dezvolta prin cea de-a doua componenta. E o chestiune extreme de proactiva", a explicat Teodorovici.

Pe de alta parte, el a precizat ca anul trecut au intrat in Romania 2,8 miliarde de euro, bani europeni, ceea ce a dus la cresterea PIB cu peste 2%, iar anul acesta au intrat doua miliarde de euro, pana la sfarsitul anului estimandu-se ca vor intra in jur de 3,4 miliarde de euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Eugen Teodorovici finantare, #afaceri strainatate fonduri UE , #Accesare fonduri europene