Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a absorbit doar 13% din fondurile UE

Romania a absorbit doar 13% din fondurile UE

Pana in acest moment, s-au efectuat plati de doar 365,49 milioane euro prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", adica 13% din suma totala alocata, conform NewsIn.

Pana la 31 iulie 2011 fusesera depuse 9.037 proiecte, din care au fost aprobate numai o treime (2.730 proiecte), alte 3.696 proiecte au fost respinse si alte 1.319 proiecte sunt in curs de evaluare.

Restul de aproape 1.300 proiecte din toate cele depuse initial au fost retrase ulterior, potrivit datelor prezentate miercuri de Autoritatea de Managament pentru Programul Operational Sectorial a "Cresterea Competitivitatii Economice" (AM-POS CCE), intr-un seminar la Poiana Brasov. 


Totodata, din cele 2.730 proiecte aprobate, s-au semnat pentru contractare un numar de 1.859 proiecte.


"In ceea ce priveste proiectele respinse, acestea nu au fost acceptate din doua motive: fie pentru ca sunt proaste si nu indeplinesc toate conditiile necesare, fie din cauza ca, desi fiind proiecte bune, nu s-au incadrat in buget si au fost depuse in apeluri de proiecte foarte solicitate", a declarat miercuri directorul general al AM-POS CCE, Catalina Melita. 


Programul este co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), din care alocarile UE propriu-zise sunt de 2,554 miliarde euro, restul fiind suportat de la bugetul de stat.


Fondurile alocate prin POS CCE sunt orientate spre sprijinirea a patru sectoare esentiale pentru competitivitatea economiei romanesti: dezvoltarea IMM-urilor, cercetare-dezvoltare, societatea informationala si sectorul energetic. 


Programul Operational Sectorial (POS) - "Cresterea Competitivitatii Economice" a fost lansat inca din data de 10 martie 2008 si vizeaza, mai ales, companiile din sectorul privat, in special IMM-urile, care pot beneficia de pana la 90% din fondurile alocate.


Peste un miliard de euro vor fi investiti in cresterea competitivitatii firmelor mici si mijlocii, inclusiv prin crearea de noi unitati de productie.


Programul mai prevede alocarea a peste 725 milioane euro pentru a fi investiti in proiecte de crestere a eficientei energetice, unde 88% sunt bani europeni.


Alte 646 milioane euro sunt alocate pentru cercetare si inovare, din care 83% reprezinta finantare din fonduri europene, 470 milioane euro pentru tehnologia informatiei in sectorul public si privat, din care co-finantarea UE reprezinta aproape 82%.


Totodata, 90 de milioane euro sunt alocate pentru asistenta tehnica, co-finantarea UE reprezentand 75% din alocarea de fonduri. 


Obiectivul acestui program viza cresterea, pana in 2015, a productivitatii companiilor romanesti, cu o medie anuala de circa 5,5%, pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie a UE.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1336 ori