Orban: Vrem din 2014 reorganizarea institutionala pentru gestionarea fondurilor

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 09:44
1664 citiri
Orban: Vrem din 2014 reorganizarea institutionala pentru gestionarea fondurilor

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marti ca pentru perioada 2014-2020 se are in vedere crearea unor organisme intermediare private pentru o rata de absorbtie mai buna, dar si cresterea implicarii bancilor.

"Este foarte clar ca am avut destule problemele pe multe zone si este clar ca o gestiune privata a tuturor activitatilor care revin unui organism intermediar ar putea sa imbunatateasca rata de absorbtie. Cred ca multe din greutatile cu care se confrunta autoritatile de management ar putea fi inlaturate prin aceste privatizari ale organismelor intermediare. In 2014, intentia noastra este sa oferim spre licitatie activitatea unor organisme intermediare pe anumite programe operationale. Cu siguranta unele banci vor fi interesate sa participe la aceste licitatii si sa le castige, pentru ca este clar ca vor putea sa existe beneficii importante", a explicat ministrul Afacerilor Europene.

In opinia acestuia, este necesara prezenta mai puternica a sectorului bancar si a mediului de afaceri in gestionarea fondurilor europene.

"Am avut discutii cu cei din sectorul bancar si le-am cerut in mod insistent o implicare mai mare si o coordonarea de optiuni strategice si specifice pentru procesul de gestiune a fondurilor comunitare. (...) Consider ca ar trebui ca bancile sa vina cu oferte speciale pentru beneficiarii de fonduri europene. De exemplu, ar fi bine sa existe niste dobanzi favorabile, pentru ca oricum vorbim de fonduri care exista deja", a precizat ministrul.

Orban a explicat ca autoritatea management va fi in continuare institutia cu rol de decizie in intreg procesul.

"In toate negocierile cu CE s-a pus problema consolidarii autoritatilor de management si a autonomiei deciziilor luate de aceste structuri", a precizat Orban.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#reorganizare institutionala fonduri europene, #intermediari privati fonduri europene, #implicare banci fonduri europene , #Accesare fonduri europene