Orban: Trebuie noi resurse pentru platile catre beneficiarii programelor operationale intrerupte

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:31
1922 citiri
Orban: Trebuie noi resurse pentru platile catre beneficiarii programelor operationale intrerupte

Guvernul ar trebui sa aloce, inclusiv la rectificarea bugetara de saptamana viitoare, noi sume pentru beneficiarii programelor operationale, desi reprezinta o noua presiune pentru bugetul de stat, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

"Solutia ar fi sa se continue procesul de plata de catre ministere, de catre institutiile responsabile catre beneficiarii interni, fie ca vorbim de POSDRU, de programul operational sectorial pentru cresterea competitivitatii sau de celelalte programe", a afirmat marti Orban, citat de Mediafax.

Intrebat daca aceste alocari se vor face la rectificarea bugetara avuta in vedere de Guvern pentru zilele urmatoare, ministrul a raspuns ca "si la rectificarea bugetara si pot sa existe si alte optiuni".

De asemenea, intrebat de necesarul financiar care ar trebui sa fie identificat si alocat de Guvern in acest sens, Orban a aratat ca acesta este "mult mai mare" decat cele aproximativ 400 de milioane de lei puse la dispozitie pana in prezent.

El a precizat ca nu are o evaluare privind aceasta cifra care ar trebui alocata, adaugand ca sumele privind necesarul vor fi adunate de la mai multe ministere.

"E de la minister la minister, de disponibilul care mai exista si la cateva ministere, si o sa vedem in momentul de fata care sunt sumele care ar putea fi alocate", a spus Orban.

El a aratat ca aceste alocari pentru platile interne creeaza o "presiune pentru buget", insa trebuie sa se incadreze in tinta de deficit de 3% pentru acest an.

"Va dati seama ca aceasta perioada din 1 iulie pana in prezent, in care nu am transmis deloc cereri de rambursare catre CE, cu exceptia a doua programe, unde sunt sumele mici, Asistenta Tehnica si Dezvoltarea Capacitatii Administrative, deci toata aceasta perioada a creat o presiune pentru buget, exista si aceasta constrangere de a ramane sub 3% deficit bugetar in acest an si toate aceste lucruri au creat o anumita dificultate.

Asa cum au fost identificate solutii pentru POSDRU si POS CCE, noi speram ca vor fi gasite solutii si pentru celelalte programe", a mai spus el.

Comisia Europeana a intrerupt de la 1 iulie din cauza neregularitatilor descoperite in sistem platile catre Romania pentru patru programe operationale - transport, mediu, regional si cresterea competitivitatii, POSDRU a intrat in procedura de presuspendare de la inceputul lunii august, dupa ce platile pe acest program mai fusesera intrerupte si in prima parte a anului si reluate temporar in vara.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Orban rectificare bugetara fonduri, #fonduri europene Romania buget, #Orban buget Romania bani europeni , #Accesare fonduri europene