Orban: Multi beneficiari de fonduri europene nu au suficienta expertiza

Luni, 27 Februarie 2012, ora 18:36
1905 citiri
Orban: Multi beneficiari de fonduri europene nu au suficienta expertiza

Inca nu exista suficienta expertiza la nivelul beneficiarilor fondurilor europene, a declarat luni Leonard Orban, la lansarea Centrului de informare pentru instrumente structurale.

"Imi exprim satisfactia ca finalmente acest centru a putut sa fie lansat astazi, dupa o perioada indelungata, dupa multe intarzieri. La fel ca si MAEUR, acest centru vine tarziu in peisajul gestiunii fondurilor comunitare. Vine tarziu dar sper sa aduca o imbunatatire, sa aduca o contributie in procesul de gestiune a fondurilor structurale", a spus Orban.

Ministrul afacerilor europene a precizat ca multi beneficiari nu au inca expertiza privind implementarea unui proiect.

"Mai mult decat oricand, in ciuda unei rate avansate de contractare pentru majoritatea programelor operationale, inca nu exista suficienta expertiza la nivelul beneficiarilor. Inca ne confruntam si ne vom confrunta cu dificultati majore din acest punct de vedere.

Sunt inca beneficiari care nu au o idee clara asupra modului in care trebuie sa isi duca pana la capat un proiect, sa implementeze diferitele proiecte, care inca nu se asteapta ca la finalul procesului va mai fi o verificare, iar acea verificare va fi inclusiv din punct de vedere calitativ si s-ar putea ca destui beneficiari sa trebuiasca sa restituie sume, partiale sau totale", a subliniat ministrul.

Oficialul a explicat ca deocamdata "activitatea centrului va fi orientata spre problematica gestiunii fondurilor structurale si de coeziune pentru obiectivul convergenta. Centrul nu va raspunde, intr-o prima faza, la chestiuni legate de gestiunea si utilizarea fondurilor din domeniul agriculturii".

La randul sau, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Nicolae Idu, a precizat ca centrul este "un instrument de comunicare extrem de important in demersul pe care dumneavoastra (n. r. - MAEur si ministrul Leonard Orban) vi l-ati asumat din toamna anului trecut de a redresa situatia absorbtiei fondurilor comunitare in Romania".

Centrul de informare pentru instrumente structurale are un buget de 13.047.304,80 de lei, din care 10.522.020 lei valoare eligibila. Valoarea contributiei UE se ridica la 8.417.616 de lei, iar cea nationala la 2.104.404 de lei.

Centrul va furniza date la zi in domeniu atat publicului larg, cat si beneficiarilor sau potentialilor beneficiari de finantari europene. Echipa de experti din cadrul centrului ofera informatii la fata locului, precum si pe baza solicitarilor primite telefonic, prin posta sau internet.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#fonduri europene Leonard Orban, #ansorbtie fonduri europene, #expertiza beneficiari fonduri europene , #Accesare fonduri europene