Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nica: Accesarea fondurilor europene, mai usoara, chiar de saptamana viitoare

Nica: Accesarea fondurilor europene, mai usoara, chiar de saptamana viitoare

Vicepremierul Dan Nica a declarat, sambata, la Galati, ca Guvernul intentioneaza sa simplifice documentatia pentru proiectele europene si sa scurteze perioada de desfasurare a licitatiilor in cazul achizitiilor de lucrari publice, iar modificarile ar putea fi operate saptamana viitoare.

"Am avut o prima discutie in cadrul Guvernului cu masurile care se vor adopta. Ele se refera la scurtarea perioadei de desfasurare a licitatiei. De asemenea, ca parte premergatoare, documentatiile pentru obtinerea fondurilor europene vor fi mult simplificate. La o prima discutie pe care am avut-o, din 27 de documente necesare pentru depunerea unui proiect pentru accesarea fondurilor europene pentru intreprinderile mici si mijlocii au ramas doar cinci.

Am dispus proceduri accelerate pentru autoritatile de management, astfel incat perioada sa se scurteze de la noua luni la 30 de zile", a afirmat Dan Nica. Vicepremierul a apreciat ca aceste modificari vor simplifica procedura de accesare a fondurilor europene si, cel mai important, vor grabi inceperea lucrarilor.


 "A aparut o noua smecherie, si anume: depui contestatie sicanatorie si, daca firma care este pe locul intai nu cade la intelegere cu tine sa-ti dea niste bani, tu te ocupi de lucrul asta si, timp de un an de zile, el nu poate sa isi desfasoare contractul respectiv. Prin toate aceste masuri dorim sa restrangem acest cadru sicanatoriu", a declarat Nica.


 Oficialul a precizat ca modificarile propuse in domeniul achizitiei de lucrari publice ar putea fi operate foarte curand. "Nu este exclus sa apara si saptamana viitoare daca vom finaliza toate discutiile pe care le avem, inclusiv cele cu Comisia Europeana", a spus vicepremierul Dan Nica.


Tema modificarii legislatiei referitoare la achizitia de lucrari publice, in sensul eliminarii "contestatarilor de profesie" si a accelerarii lucrarilor, are si sustinerea secretarului de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL), Razvan Murgeanu.


Prezent, joi, la Galati, acesta a declarat ca Guvernul trebuie sa opereze cu prioritate aceste modificari, altfel tara noastra va pierde sume imense dintre cele acordate de Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional. Potrivit lui Murgeanu, dintre cele 43 de proiecte semnate pana acum pe POR, unul singur se afla efectiv in derulare, in judetul Gorj. Pana in 2013, Romania beneficiaza de un buget total de 4,3 miliarde euro prin Programul Operational Regional.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1965 ori