Guvernul vrea sa simplifice procedurile de accesare a fondurilor europene

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 15:43
1663 citiri
Guvernul vrea sa simplifice procedurile de accesare a fondurilor europene

Simplificarea procedurilor de procesare a cererilor de rambursare pe zona fondurilor europene va fi analizata in sedinta de Guvern de miercuri, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, in cadrul unei conferinte.

Potrivit sursei citate, simplicarea procedurilor trebuie discutata atat din punctul de vedere al structurilor implicate, cat si al sprijinirii beneficiarilor, acestia urmand sa depuna mai putine documente pentru a primi rambursarile cuvenite.

"Pana in urma cu putin timp, exista un stoc de mii de cereri de rambursare, insa dupa eforturi sustinute numarul lor a scazut la numai cateva sute in prezent. Tocmai de aceea, in sedinta de guvern de astazi, vom discuta despre simplificarea procedurilor de procesare a cererilor de rambursare. Dupa ce aceasta masura va fi aprobata de Executiv, voi putea da mai multe detalii pe acest subiect. Va trebui insa sa demonstram Uniunii Europene ca sistemul de management si de control intern functioneaza bine ai ca bugetul UE nu este in pericol de a fi prejudiciat. In acest moment respectam calendarul UE, insa va trebui sa gasim o solutie referitoare la Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru a atenua si chiar elimina problemele aparute", a afirmat Orban.

Ministrul Afacerilor Europene a precizat, totodata, ca Romania a primit, din anul 2007 si pana in prezent, o suma de 13 miliarde de euro de la UE, contribuind la randul sau la bugetul UE cu o suma de 7 miliarde de euro.

Potrivit lui Orban, modul in care vor evolua lucrurile in perioada urmatoare este esential pentru felul in care se va reusi implementarea dezideratului economiei romanesti privind utilizarea fondurilor europene.

Alocarea fondurilor europene in perioada 2014 - 2020

"In acest moment exista doua procese in desfasurare: primul se refera la negocierea efectiva a sumelor legate de bugetul 2014 - 2020, iar cel de-al doilea se axeaza pe pregatirea interna si pe crearea structurilor care sa conduca la o utilizare mai buna a fondurilor europene, atat cantitativa, cat mai ales calitativa. Situatia economica la nivelul UE este foarte complicata la ora actuala, un numar de opt - noua state cerand diminuarea cu 100 - 120 de miliarde de euro a sumelor totale alocate UE, fata de nivelul initial total de 1.025 de miliarde. Nu cred ca ar fi putut exista un moment mai nepotrivit in care sa se discute despre bugetul pentru perioada 2014 - 2020", a mai spus Leonard Orban.

Acesta a pus accent pe faptul ca riscurile cele mai mari determinate de o eventuala reducere a fondurilor vizeaza politica de coeziune, insa se spera ca, in urma intalnirii la nivel inalt care va avea loc vineri, se va transmite UE un mesaj referitor la o alocare semnificativa in viitorul buget a fondurilor destinate politicii de coeziune.

In incheiere, ministrul Orban a subliniat ca fondurile alocate pentru intervalul 2014 - 2020 vor putea fi cheltuite mai dificil decat pana acum, din cauza inaspririi conditiilor de obtinere a acestora. De asemenea, exista posibilitatea ca unele activitati care in prezent nu pot fi bine gestionate de autoritatile de stat sa fie externalizate pe viitor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fonduri europene romania, #proceduri accesare fonduri europene, #simplificare proceduri fonduri UE , #Accesare fonduri europene