Dragnea: CE cauta solutii pentru eliminarea riscului dezangajarii de fonduri pentru Romania si Slovacia

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 10:40
1494 citiri
Dragnea: CE cauta solutii pentru eliminarea riscului dezangajarii de fonduri pentru Romania si Slovacia

Specialistii din directiile coordonate de comisarul european pentru politica regionala lucreaza la identificarea tuturor masurilor care pot fi adoptate pentru eliminarea riscului dezangajarii automate a unor fonduri europene alocate Romaniei si Slovaciei, in conformitate cu concluziile Consiliului European din februarie, a declarat marti, la Bruxelles, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Liviu Dragnea, dupa o intrevedere cu comisarul Johannes Hahn.

"Am discutat despre n+3, domnul comisar (Johannes Hahn) este unul din sustinatorii acestei promisiuni facute Romaniei si Slovaciei. Acum ne-a informat ca specialistii din directiile pe care le coordoneaza lucreaza la a identifica toate masurile posibile care pot fi adoptate pentru a atinge acest obiectiv si anume eliminarea riscului dezangajarii automate a unor fonduri din Romania si Slovacia, fara a modifica regulamentul.

Mi-a spus ca modificarea regulamentului poate fi un proces periculos. Dar i-am spus si domnului comisar ceeea ce am spus si in Comisia REGI, Romania solicita in continuare ca aceasta promisiune care a fost facuta in Consiliul European, la un asemenea nivel, celor doua tari, sa fie respectata. Pentru noi este important, discutam de sume foarte mari de bani", a spus Dragnea.

El a precizat ca este foarte important ca serviciile din subordinea comisarului Johannes Hahn lucreaza foarte serios la identificarea acestor masuri si ca "toti oficialii romani si slovaci insista sa se gaseasca o solutie, (...) pentru ca miza este foarte mare".

Problema prelungirii de care ar putea beneficia Romania de la n+2 la n+3 pentru cheltuirea sumelor alocate pentru perioada de programare 2011-2013 a fost ridicata si de eurodeputatul PDL Petru Luhan in cadrul schimbului de opinii din Comisia pentru dezvoltare regionala (REGI) a PE, acesta interesandu-se ce face executivul pentru a obtine aplicarea recomandarii Consiliului European, care ar insemna in mod concret circa 4,5 miliarde de euro in plus pentru Romania.

Conform regulii n+3/n+2, alocarea financiara pentru anul "n" trebuie sa fie cheltuita si certificata de catre statele membre pana in anul n+3/n+2 inclusiv. Sumele necheltuite se pierd, dar regula se aplica la nivelul programelor operationale, nu al proiectelor. Romania beneficiaza de n+3 in perioada 2007-2010 si de n+2 in perioada 2011-2013.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Dragnea fonduri europene Romania, #Dragnea dezangajare fonduri europene, #Dragnea bani europeni , #Accesare fonduri europene