Corectii financiare intre 5 si 25% pe toate programele operationale

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 18:10
1914 citiri
Corectii financiare intre 5 si 25% pe toate programele operationale

Comisia Europeana a propus corectii financiare pornind de la 5%, pe axa IV a Programului Competitivitate, pana la 25% din valoarea contractelor, pentru axa III a aceluiasi program si contractele de achizitie publica dinainte de 1 octombrie, gestionate de CNADNR sau CFR in cadrul POS Transporturi.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a prezentat miercuri Guvernului propunerile de corectii avansate de Comisia Europeana ca o conditie pentru reluarea platilor in cadrul programelor operationale finantate din fonduri structurale si de coeziune.

Pentru Programul Operational Regional, anexele prioritare I, III si V, Comisia a propus o rata de corectie de 10% aplicabila contractelor cu proceduri de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011.

Pentru POS Cresterea Competitivitatii Economice, Comisia a avansat la axa prioritara II o rata de corectie de 10% aplicabila contractelor cu proceduri de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011, pentru axa prioritara III o rata forfetara de 25% din valoarea contractelor, iar pentru axa prioritara IV o corectie forfetara de 5%.

In cazul POS Transporturi, Comisia a propus un procent corectiv de 25% aplicat pentru contractele de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011 gestionate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) si finantate din axa prioritara I, precum si pentru cele gestionate de CFR si finantate din toate axele.

Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei consta intr-o corectie forfetara de 10% pentru toate contractele a caror procedura de achizitie publica a fost lansata inainte de 1 octombrie 2011.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a precizat ca Guvernul a aprobat un memorandum al ministerului de resort, care accepta aplicarea definitiva a corectei propuse de Comisia Europeana, in acest fel fiind limitata pierderea de fonduri totale.

"Pentru anul 2012, riscul de dezangajare scade de la aproximativ 309 milioane euro la 105 milioane euro, iar pentru 2013 suma pentru care se evita dezangajarea automata este de 1,8 miliarde euro", a spus Zaharescu.

In cazul POSDRU, Comisia a propus aplicarea unei corectii financiare de 25% pentru cererile de rambursare platite beneficiarilor, dar neincluse in declaratii, si aplicarea unor corectii financiare de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri si evaluate pe vechile proceduri.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#fonduri europene romania, #sanctiuni fonduri europene Romania, #corectii financiare fonduri europene , #Accesare fonduri europene