Agricultura primeste mai multi bani de la Uniunea Europeana

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 17:31
2292 citiri
Agricultura primeste mai multi bani de la Uniunea Europeana

Ministerul Agriculturii informeaza ca in data de 4 aprilie a fost aprobata cea de-a saptea propunere de modificare a Programului National de Dezvoltare Rurala de catre Comisia Europeana (CE), care ar spori absorbtia fondurilor alocate Romaniei din FEADR in perioada 2007-2013.

"Prin aceasta modificare s-a urmarit, in principal, indeplinirea obiectivului de crestere a absorbtiei fondurilor alocate Romaniei din FEADR in perioada 2007-2013. Astfel, una dintre cele mai importante modificari este reprezentata de introducerea masurii 215 "Bunastarea animalelor" pentru sectorul porcine", se arata in comunicat.

Pentru masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri", nivelul maxim al sprijinului acordat tinerilor fermieri a crescut de la 25.000 la 40.000 euro, iar nivelul minim de formare profesionala pentru accesarea masurii a fost modificat.

"In cazul masurii 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", modificarile vizeaza prelungirea datei la care standardele privind nitratii si laptele crud devin obligatorii, precum si a datei la care se incheie perioada de gratie pentru cele doua standarde si stabilirea unei alocari distincte pentru adaptarea la standarde, introducerea sectorului bovine pentru carne ca si sector prioritar si diminuarea valorii maxime eligibile a unui proiect din sectorul vegetal la 1 milion de euro", se mai spune in comunicat.

Totodata, pentru masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", modificarile vizeaza prelungirea datei la care se incheie perioada de gratie pentru standardele ramase in vigoare in cadrul acestei masuri. De asemenea, au fost prioritizate microintreprinderile pentru sacrificare si procesare carne, precum si cele pentru colectare si procesare lapte, fiind introdusa si o plafonare a valorii maxime eligibile a proiectelor pentru acest tip de investitii.

"La masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi" intensitatea sprijinului a crescut de la 70% la 85% pentru investitiile in sectorul productiei non-agricole, a fost completat criteriul de selectie privind micro-intreprinderile nou infiintate in vederea includerii start-up-urilor care vizeaza activitati non-agricole productive, iar serviciile medicale din mediul rural au fost prioritizate", se mai arata in comunicat.

In ceea ce priveste masura 313 "Incurajarea activitatilor turistice" intensitatea sprijinului a crescut de la 70% la 85% pentru investitiile in agro-turism, precum si plafonul maxim pentru investitiile in agro-turism, de la 70.000 euro la 100.000 euro/proiect. De asemenea, intensitatea sprijinului a crescut de la 50% la 85% pentru investitiile in activitati recreationale.

Alte modificari aduse Programului National de Dezvoltare Rurala vizeaza introducerea de noi pachete in cadrul masurii 214 "Plati de agro-mediu" cat si modificari in procesul de selectie al proiectelor.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#absorbtie fonduri europene, #absortie fonduri europene agricultura, #program fermieri Romania, #fonduri UE fermieri , #Accesare fonduri europene