Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Va castiga Teodorovici pariul cu fondurile europene? Rata de absorbtie a sarit de 20%

Va castiga Teodorovici pariul cu fondurile europene? Rata de absorbtie a sarit de 20%


Valoarea rambursarilor solicitate Comisiei Europene a ajuns la peste 4,1 miliarde de euro in august, iar rata de absorbtie a urcat la 21%.

In perioada 1 mai 2012 - 9 august 2013, Romania a solicitat returnarea a peste 2,46 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune, in timp ce in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 aprilie 2012 documentele transmise Comisiei au acoperit finantari in valoare de numai 1,63 miliarde de euro.

In acelasi timp, fondurile returnate Romaniei de catre Comisia Europeana insumau aproximativ 3,7 miliarde de euro, la data de 9 august. In perioada mai 2012 - 9 august 2013, Comisia a decontat Romaniei fonduri in valoare de peste 2,24 miliarde de euro.

Eugen Teodorovici si-a stabilit, la preluarea mandatului de ministru al Fondurilor Europene, atingerea unei rate de absorbtie de 50% pana la finalul anului 2013.

Teodorovici pariaza pe deblocarea POS CCE in toamna

"In acest an, Comisia Europeana a rambursat Romaniei peste 1,47 miliarde de euro. Din aceasta suma, fonduri in valoare de peste 1,1 miliarde de euro au fost incasate de Romania datorita reluarii platilor prin intermediul a trei programe, ca urmare a masurilor implementate de Guvernul Romaniei. Estimam ca in toamna acestui an Comisia va decide reluarea platilor catre Romania si prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, singurul program care a mai ramas pre-suspendat", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In acest an Comisia Europeana a reluat platile prin trei programe blocate in trecut din cauza deficientelor aparute in implementarea fondurilor europene in perioada 2009-2011.

Ca urmare a acestei decizii, prin Programul Operational Regional au fost rambursate Romaniei fonduri de peste 756 milioane de euro, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 424 milioane de euro, iar prin Programul Operational Sectorial Transport - peste 375 milioane de euro. In acelasi timp, o suma semnificativa, de peste 625 milioane de euro, a fost returnata prin intermediul Programului Operational Sectorial Mediu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1904 ori