Transporturile "au tractat" in tara 360 de milioane de euro din fonduri europene, in iulie

Vineri, 02 August 2013, ora 02:06
2613 citiri
Transporturile "au tractat" in tara 360 de milioane de euro din fonduri europene, in iulie

Comisia Europeana a rambursat Romaniei in luna iulie peste 730 de milioane de euro, in contextul in care din cele sapte programe operationale unul singur mai este blocat.

Nivelul a fost ridicat foarte mult de POS Transporturi, program prin care au intrat in tara luna trecuta 360 de milioane de euro.

Luna iulie este una de bun augur pentru incasarile din fonduri europene. Dupa ce au fost reluate platile pe cele mai importante programe operationale, incep sa se vada rezultatele in nivelul rambursarile de la UE.

Business24 face o radiografie a rambursarilor facute de Comisia Euopeana Romaniei in luna iulie (n.red. pana pe 26 iulie):

Programul Operational Regional (POR): Au intrat in tara, in luna iulie, 215 milioane de euro din cele 3,7 miliarde de euro pe care le pune la dispozitie CE. Rata de absorbtie a ajuns la 35,35%.

Potrivit unor informatii furnizate Business24 de AM POR, in luna august autoritatile au solicitat rambursari de 33 de milioane de euro. In plus, nivelul platilor interne pe acest program a ajuns la 41%.

Programul Operational Mediu: Comisia Europeana a rambursat Romaniei 114 milioane de euro pentru proiecte pe acest program in luna iulie.

Alocarea financiara pentru prezentul exercitiu bugetar este de 4,5 miliarde de euro, iar rata de absorbtie este, in prezent, de 15,70%.

Programul Operational Sectorial Transporturi (POS Transporturi): Cu o alocare bugetare de 4,5 miliarde de euro, acesta este unul din cele mai importante programe operationale pentru Romania, tinand cont ca ar putea finanta marile proiecte de infrastructura.

Totusi, rata de absorbtie este, in prezent, de doar 14,35%. In luna iulie, autoritatile de la Bucuresti au primit de la CE rambursari de 360 milioane de euro, care au facut ca rata de absorbtie sa creasca de la 6,46 la 14,35%.

Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii: Programul este blocat din 2010.

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU): Luna trecuta, in bugetul Guvernului au intrat, prin acest program, peste 36 de milioane de euro.

Alocarea totala pe acest proiect este de 3,47 miliarde de euro, din care Romania a primit din 2007 pana in prezent 614 milioane de euro.

Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DCA) Proiectele destinate administratiilor publice locale au la dispozitie o finantare totala de 208 milioane de euro in actuala alocare bugetara.

Romania a atras 56 de milioane de euro, adica 27% din fondurile pe care le are la dispozitie. In luna iulie, peste 5 milioane de euro au fost rambursati de la CE prin PO DCA.

Programul Operational Asistenta Tehnica are un buget de 170 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, din acesti bani fiind cheltuiti deja 32 de milioane de euro, adica putin peste 19%. In luna iulie,

Romania a primit de la Comisia Europeana rambursari de doar 494.769 de euro.

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
De fiecare dată când se apropie aniversarea unui coleg de birou, apare și întrebarea: “Ce să-i luăm?”, pentru care mulți vin cu idei, însă prea puține par unele cu care poți merge la...
#fonduri europene absorbtie, #fonduri europene romania, #fonduri europene 2013, #fonduri europene Transporturi , #Absorbtie fonduri europene