Tinta ministrului Fondurilor Europene: Absorbtie de 50% pana la sfarsitul lui 2013

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 17:39
2724 citiri
Tinta ministrului Fondurilor Europene: Absorbtie de 50% pana la sfarsitul lui 2013

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca are ca obiectiv o rata de absorbtie a fondurilor europene de 50% pana la sfarsitul anului 2013, incluzand prefinantarea.

El a facut aceasta precizare intrebat daca acest procent include si prefinantarile.

"Scadem 2 miliarde de euro din 5%. Daca am spus ca ajung la 50% credeti ca ar fi o problema cu cele 2 miliarde in plus sau in minus? Am sa ma asigur ca si cele 2 miliarde vor fi in partea de plus", a spus Eugen Teodorovici.

Chestionat ce strategie va aborda pentru a atinge acest nivel de absorbtie, el a explicat ca va lua masuri care nu tin neaparat de o abordare total diferita.

Teodorovici a invocat faptul ca in acest moment exista plati interne catre beneficiar de 10% pentru care nu au fost facute cereri de rambursare catre Comisia Europeana si ca doar va simplifica si va accelera acest proces de a transmite Comisiei solicitarile de rambursare.

El a spus ca trebuie facute in acest sens eforturi considerabile din partea tuturor institutiilor implicate in fondurile europene si ca vor trebui simplificate foarte mult procedurile interne.

"Va trebui sa recuperam ceea ce nu am pierdut pana in prezent", a mai declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul a mai afirmat ca va intensifica discutiile cu partea comunitara pentru a evita blocaje si pentru a schimba perceptia fata de Romania a celor din Comisia Europeana.

Intrebat cum comenteaza faptul ca Romania ar putea sa primeasca alocari bugetare in functie de gradul de absorbtie, demnitarul a raspuns: "Daca va referiti la acea idee de a cupla alocarea urmatoare de gradul de absorbtie, eu, unul, prin masurile pe care doresc sa le aplic imediat, nu mi-as face o grija. O astfel de cuplare, din punctul meu de vedere nu trebuie sa ne facem griji".

Pe de alta parte, fostul ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban, care a participat alaturi de Eugen Teodorovici la procedura de predare-primire a mandatului, a tinut sa precizeze ca o astfel de conditionare a fost eliminata.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#absorbtie fonduri europene, #obiective Ministru Fondurilor Europene, #obiective guvernare Eugen Teodorovici, #strategie fonduri europene, #accesare fonduri structurale , #Absorbtie fonduri europene