Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tinta ministrului Fondurilor Europene: Absorbtie de 50% pana la sfarsitul lui 2013

Tinta ministrului Fondurilor Europene: Absorbtie de 50% pana la sfarsitul lui 2013


Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca are ca obiectiv o rata de absorbtie a fondurilor europene de 50% pana la sfarsitul anului 2013, incluzand prefinantarea.

El a facut aceasta precizare intrebat daca acest procent include si prefinantarile.
"Scadem 2 miliarde de euro din 5%. Daca am spus ca ajung la 50% credeti ca ar fi o problema cu cele 2 miliarde in plus sau in minus? Am sa ma asigur ca si cele 2 miliarde vor fi in partea de plus", a spus Eugen Teodorovici.

Chestionat ce strategie va aborda pentru a atinge acest nivel de absorbtie, el a explicat ca va lua masuri care nu tin neaparat de o abordare total diferita.

Teodorovici a invocat faptul ca in acest moment exista plati interne catre beneficiar de 10% pentru care nu au fost facute cereri de rambursare catre Comisia Europeana si ca doar va simplifica si va accelera acest proces de a transmite Comisiei solicitarile de rambursare.

El a spus ca trebuie facute in acest sens eforturi considerabile din partea tuturor institutiilor implicate in fondurile europene si ca vor trebui simplificate foarte mult procedurile interne.

"Va trebui sa recuperam ceea ce nu am pierdut pana in prezent", a mai declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul a mai afirmat ca va intensifica discutiile cu partea comunitara pentru a evita blocaje si pentru a schimba perceptia fata de Romania a celor din Comisia Europeana.

Intrebat cum comenteaza faptul ca Romania ar putea sa primeasca alocari bugetare in functie de gradul de absorbtie, demnitarul a raspuns: "Daca va referiti la acea idee de a cupla alocarea urmatoare de gradul de absorbtie, eu, unul, prin masurile pe care doresc sa le aplic imediat, nu mi-as face o grija. O astfel de cuplare, din punctul meu de vedere nu trebuie sa ne facem griji".

Pe de alta parte, fostul ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban, care a participat alaturi de Eugen Teodorovici la procedura de predare-primire a mandatului, a tinut sa precizeze ca o astfel de conditionare a fost eliminata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2478 ori