Site-ul ministerului Fondurilor Europene devine un portal de achizitii

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:50
3069 citiri
Site-ul ministerului Fondurilor Europene devine un portal de achizitii
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, si-a asumat ca obiectiv o rata de absorbtie de 50% pana la finalul anului

Autoritatile incearca sa simplifice procedurile de achizitie pentru beneficiaii fondurilor europene astfel incat sa "convinga" mediul privat sa "apeleze" la fondurile europene disponibile. Ministerul Fondurilor Europene se va transforma intr-un portal de oferte, insa masura nu o sa aduca o dublare a absorbtie asa cum isi doreste ministrul Teodorovici pentru ca, efectele se vor vedea mai mult in urmatorul exercitiu bugetar, sustin consultantii din domeniu contactati de Business24.

Ministerul Fondurilor Europene a adoptat, prin ordinul de ministru 1.050/2012 o procedura simplificata de achizitii pentru beneficiarii fondurilor europene. Practic, sunt vizate:

- achizitiile de servicii cu o valoare cuprinsa in intervalul 30.000 - 200.000 de euro;

- achizitiile de bunuri de peste 30.000 de euro;

- achizitiilor de lucrari 100.000 - 5.000.000 de euro.

Pentru aceste proceduri, beneficiarii trebuie sa publice anuntul de cerere de oferta pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene fara a suporta niciun cost.

Apoi, din toate ofertele primite o vor alege pe cea pe care o considera cea mai buna, argumentand optiunea facuta prin intocmirea unei note justificative.

Cosmin Dragoi, consultant pe fonduri europene M27, subliniaza ca si pana acum, pragurile de achizitii obligau beneficiarii sa publice intr-un ziar local sau regional anuntul de cerere de oferta.

"Este o obligatie in plus care, teoretic, ar putea sa transparentizeze procesul de achizitii. Ramane sa vadem ce urmari va avea", a declarat pentru Business24 Cosmin Dragoi, consultant fonduri europene.

Dragoi este de parere ca Ministerul Fondurilor europene se va transforma intr-o "sursa de informatii centralizata pentru orice furnizor".

Leonard Orban: Masura nu va avea efecte in absorbtia fondurilor europene pana la finalul anului

Leonard Orban, fostul Ministru al Afacerilor Europene, este de parere ca aceasta masura de simplificare nu va produce efecte pana la finalul acestui an, insa va ajuta in urmatorul exercitiu bugetar.

"In mod cert ajuta procesul si cred ca aceste masuri vor fi utile in urmatoare perioada de programare. Pana cand vor intra in vigoare, pana cand vor putea fi aplicate o sa mai treaca o anumita perioada. Prin urmare, ele o sa prinda o perioada restransa din actuala alocare bugetara de la UE. Ele vor ajuta mai mult in viitoare etapa de programare 2014-2020", a declarat pentru Business24 Leonard Orban, consultant pe fonduri europene pentru Orban Biris European Consultants.

In plus, Orban este de parere ca orice fel de masura de simplificare este extrem de necesara si utila, si subliniaza ca autoritatilor nu le este atat de usor sa simplifice procedurile.

"Este foarte complicat sa simplifici in sistemul fondurilor europene. Ai nevoie de acordul nu numai a Autoritatii Romane de Audit, ci si de cel al Comisiei Europene si de multe ori este un proces extrem de greu de obtinut. Elaborarea masurilor pe care le-am introdus noi de achizitie pentru beneficiarii privati a durat un an de zile cu toate consultarile pana am obtinut acceptul tuturor institutiilor implicate", a declarat Orban.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#fonduri europene, #absorbtie fonduri europene, #procedura achizitie fonduri europene, #legislatie achizitii fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene