Silaghi: Este crucial sa obtinem un an in plus pentru consumarea banilor europeni

Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 17:41
1504 citiri
Silaghi: Este crucial sa obtinem un an in plus pentru consumarea banilor europeni
Foto: dcnews.ro

Europarlamentarul Ovidiu Silaghi a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, ca saptamana viitoare se va discuta in Parlamentul European despre prelungirea cu inca un an a posibilitatii Romaniei de a cheltui banii alocati pentru perioada 2007-2013, fiind un moment crucial care ar da o gura de oxigen.

"Luni seara, la ora 19, avem ultima dezbatere pentru N+3 pentru Romania si Slovacia, N+3 inseamna ca accesul la finantarile europene de pe perioada 2007-2013 sa le prelungim nu cu doi ani cum era prevazut initial, ci cu inca un an. Este important pentru Romania pentru ca vorbim de inca 2,6 miliarde euro neconsumati la aceasta ora. Gradul nostru de absorbtie a ajuns acum la 26%, daca mai adaugam cei 10% care s-au acordat ca si prefinantare am consumat cam 36% din fondurile alocate Romaniei. Un an in plus ne-ar ajuta in mod evident", a explicat Silaghi.

Fostul ministru al Transporturilor a spus ca votul in Parlamentul European va avea loc probabil joi, 21 noiembrie.

"Vreau sa reamintesc ca USL a preluat guvernarea cu un grad de absorbtie de sub 6%, acum oricum 36% din banii europeni sunt consumati. Un an in plus pe care-l votam, sper joi in Parlamentul European, ar da o gura importanta de oxigen Romaniei, chiar daca cele doua cicluri financiare 2014-2020 si 2007-2013 se vor suprapune in acesti trei ani sper ca actualul Guvern va fi destul de abil, de inteligent si va avea resurse necesare sa aloce banii de prefinantare incat cele doua cicluri sa poata consuma banii", a spus Silaghi.

Europarlamentarul sustine ca este un moment crucial, fondurile putand fi cheltuite in special in infrastructura si mediul economic.

"Este crucial pentru Romania sa obtina acest an in plus. Doar Romania si Slovacia au aceasta sansa. Iar 2,6 miliarde euro, chiar daca nu-i consumam in totalitate, dar o buna parte dintre ei sunt importanti pentru Romania in special in domeniile de infrastructura si in cresterea competitivitatii economice. Sunt cele doua sectoare unde, se pare, sunt sansele cele mai mari sa consumam bani", a completat Silaghi.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#prelungire termen absorbtie fonduri, #absorbtie fonduri europene, #termen absorbtie fonduri , #Absorbtie fonduri europene