Secretele fondurilor europene. Ce trebuie sa faci ca sa accesezi banii?

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 18:19
8533 citiri
Secretele fondurilor europene. Ce trebuie sa faci ca sa accesezi banii?
Ce trebuie sa faci sa absorbi fonduri europene

Fondurile europene reprezinta un subiect fierbinte, atat pentru investitorii particulari, cat si pentru statul roman. Comisia Europeana a anuntat, recent, ca va debloca 200 de milioane de euro, bani care vor intra in economia Romaniei. Cum ajuta fondurile europene statul roman si ce pot face antreprenorii pentru a beneficia de acesti bani?

Comisia Europeana a decis deblocarea fondurilor europene sistate, pentru statul roman, in luna iunie. Suma se ridica la peste 200 de milioane de euro, bani care vor fi alocati ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Acesta se afla pe primul loc atat la absorbtia efectiva a fondurilor europene, cat si la contractarea proiectelor.

Banii vor fi folositi, conform reprezentantilor MDRT, pentru reabilitarea termica a 250.000 de apartamente si la constructia de locuinte pentru tineri, in cadrul unui parteneriat public-privat.

Executivul a anuntat ca va fi foarte atent cu modul in care se realoca fondurile europene si ca va analiza cine a angajat eficient banii si cine nu. De anul viitor, nivelul de cofinantare al proiectelor UE va scadea, pe termen limitat la 5% in cazul Romaniei.

Acest lucru inseamna ca, pentru proiectele agreate de Comisia Europeana, Uniunea va plati 95% din valoarea unui proiect. Mai mult, TVA-ul pentru proiectele finantare cu banii UE va fi deductibil. Premierul Emil Boc a anuntat, recent, ca guvernul isi propune in 2012 sa atraga 6 miliarde de euro. Din acesti bani, 2,5 miliarde euro reprezinta fondurile pentru agricultura, iar 3,5 miliarde euro fonduri de coeziune.

Contributie proprie de 50% din valoarea proiectului

Daca vrei sa accesezi fonduri europene, trebuie sa fii pregatit sa respecti mai multe conditii si sa fii sigur ca poti sa aduci o investitie de 50% din valoarea proiectului. Banii sunt alocati pentru mai multe domenii si sectoare de activitate, printre care se numara: turism, investitii in infrastructura, achizitie de utilaje agricole, constructia unor cladiri de interes public (azil de batrani, scoala, spital sau gradinita) si IMM-uri.

Primul pas care trebuie facut este elaborarea unui plan de lucru, care sa includa o analiza proprie, in care sa stabilesti cu exactitate daca esti eligibil pentru accesarea fondurilor europene si in ce domeniu de activitate vrei sa te implici. In plus, trebuie sa alegi daca vrei sa absorbi bani prin intermediul unei societati comerciale sau persoane fizice autorizate deja existente ori daca vrei sa infiintezi una noua.

Avantajul unei societati comerciale deja existenta sau persoane fizice autorizate (PFA) consta in faptul ca poti obtine mai usor un credit. In schimb, daca firma a avut datorii la stat neachitate sau daca a fost declarata pe pierdere in anul precedent, atunci vei automat declarat neeligibil si nu vei putea accesa banii.

Pe de alta parte, daca vrei sa infiintezi o societate noua, vei avea parte de o contabilitate separata de celelalte afaceri proprii, dar va trebui sa achiti toate cheltuieli cu infiintarea unei societati noi, care se ridica la aproximativ 1.000 lei.

Principalele avantaje si dezavantaje pentru societate comerciala (SRL), persoana fizica autorizata (PFA) sau asociatie familiala (AF)

Pentru un SRL

- vei avea evidenta contabila

- poti face angajari de personal

- se pot obtine mai usor credite bancare

Pentru PFA sau AF :

- evidenta contabila este mult mai simpla

- achiti impozite si taxe la fel de mari ca un SRL

- trebuie sa ai facturier, chitantier si cont in banca la fel ca si un SRL

- nu poti face angajari

- creditele bancare se acorda mai greu

Noiembrie, o luna proasta pentru fondurile europene

Noiembrie a fost cea mai slaba luna a acestui an, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Luna trecuta, Romania nu a atras decat 277 milioane de lei, in comparative cu perioada similara de anul trecut, cand a absorbit 596 milioane de lei.

In primele 11 luni din 2011 am atras putin peste 5 miliarde lei sau 1,2 miliarde euro, in crestere cu 41% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand suma a fost de 3,6 miliarde lei, si cu 225% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2009, cand suma a fost de 1,6 miliarde lei.

Rata corecta de absorbtie a fondurilor europene pentru Romania este de 3,5%, iar situatia a fost caracterizata ca "dramatica" de Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene din cadrul echipei pentru Romania a DG Rogio.

"Situatia este dramatica si Romania este de departe ultima pe lista absorbtiei fondurilor europene", a precizat Nadler, care a adaugat ca exista consecinte tehnice. "Daca nu se iau banii, proiectele nu sunt implementate, nu sunt motoare ale economiei si scade atractivitatea Romaniei", a conchis Benoid Nadler.

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#fonduri europene, #absorbtie fonduri europene, #fonduri europene romania , #Absorbtie fonduri europene