Romania a inregistrat progrese in absorbtia fondurilor europene; birocratia din UE trebuie redusa

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 13:30
2184 citiri
Romania a inregistrat progrese in absorbtia fondurilor europene; birocratia din UE trebuie redusa
Sursa foto: people check

Romania a inregistrat progrese uimitoare in ceea ce priveste gradul de absorbtie a fondurilor europene, a declarat presedintele Congresului Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei (CPLRE), Herwig Van Staa, intr-un interviu acordat Agerpres.

"Insa, daca tot vorbim despre gradul de absorbtie, trebuie sa spunem ca o piedica in calea unei mai bune absorbtii o reprezinta si inaltul grad de birocratizare din Uniunea Europeana si in acest sens cred ca ar trebui sa mai reducem birocratia", a precizat Van Staa.

El vorbeste in interviu si despre Alianta Europeana a Oraselor si Regiunilor pentru incluziunea romilor. "Am constatat ca in Romania, dar si in alte state situatia s-a imbunatatit considerabil in ceea ce priveste atitudinea autoritatilor locale vis-a-vis de problemele populatiei de etnie roma. S-au intreprins numeroase eforturi, ceea ce bineinteles este un lucru pozitiv", a afirmat acesta.

Domnule presedinte, in 2013 Congresul Puterilor Locale pe care il conduceti a lansat Alianta Europeana a Oraselor si Regiunilor pentru incluziunea romilor. Unul dintre momentele prezentei dumneavoastra in Romania il constituie vizita la o scoala unde se implementeaza un proiect pentru incluziunea sociala a romilor. Care au fost pasii concreti dupa lansarea acestei Aliante si cum apreciati evolutia acestei initiative?

Congresul, cu sprijinul meu, a reusit sa creeze aceasta Alianta la nivel local si regional pentru a se reusi implementarea unor masuri concrete in favoarea incluziunii populatiei de etnie roma si, in paralel, aceasta initiativa care se refera la intreaga Europa doreste sa contribuie la cresterea gradului de constientizare in randul populatiei majoritare cu privire la problemele pe care aceasta etnie le are, pentru ca noua tuturor ne revine o responsabilitate foarte mare in ceea ce priveste integrarea acestora. Toti am asistat in secolul XX la persecutarea evreilor, stim cu totii ce proportie a luat aceasta. Constatam ca, in continuare, populatia roma are un destin destul de nefericit. Constatam ca nimeni nu este dispus sa ajute aceasta populatie si pana acum aceasta nu a primit niciun fel de despagubiri pentru ce i s-a intamplat, niciun fel de sprijin. Pentru noi aceasta Alianta constituie un fel de reconciliere.

Cum apreciati eforturile autoritatilor locale din Romania in sensul incluziunii sociale a romilor?

Vreau sa va spun ca de 20 de ani activez in cadrul Consiliului Europei si dupa aceasta experienta am constatat ca in Romania, dar si in alte state situatia s-a imbunatatit considerabil in ceea ce priveste atitudinea autoritatilor locale vis-a-vis de problemele populatiei de etnie roma. S-au intreprins numeroase eforturi, ceea ce bineinteles este un lucru pozitiv. Printre prioritatile Consiliului Europei se numara apararea drepturilor omului, consolidarea respectarii principiilor democratice si consolidarea respectarii principiilor statului de drept. Eu am fost intotdeauna de parere ca toate aceste principii, toate aceste deziderate trebuie implementate nu numai la nivel european si national, ci si la nivel local si regional. Incluziunea sociala a romilor constituie un model pentru faptul ca regiunile si comunele pot conlucra pentru implementarea acestor principii. Important este insa sa cream premisele necesare in acest sens. Sa facem declaratii si sa tinem cuvantari e prea putin. Printre aceste conditii necesare se numara si asigurarea spatiilor de locuit pentru aceasta populatie, a locurilor de munca si a educatiei acestora.

Probabil ca sunteti la curent cu faptul ca in Romania a existat o dezbatere foarte ampla legata atat de descentralizare, cat si de regionalizare, in scopul atragerii mai eficiente a fondurilor europene. In opinia dumneavoastra, care varianta dintre cele doua - regionalizare si descentralizare - ne da o solutie mai buna de atragere a fondurilor europene?

Nu pot sa va dau un raspuns in acest context. Insa tin sa precizez ca Romania a inregistrat progrese uimitoare in ceea ce priveste gradul de absorbtie. Posibil ca acest lucru sa depinda si de actorii implicati in proces, poate are de-a face cu faptul ca domnul viceprim-ministru si ministru al Dezvoltarii este un politician foarte experimentat care cunoaste toate portitele Uniunii Europene. Insa, daca tot vorbim despre gradul de absorbtie, trebuie sa spunem ca o piedica in calea unei mai bune absorbtii o reprezinta si inaltul grad de birocratizare a Uniunii Europene si in acest sens cred ca ar trebui sa mai reducem birocratia. Si daca eu acum rostesc cuvinte de lauda la adresa domnului viceprim-ministru (n.r. Liviu Dragnea) este cu atat mai remarcabil cu cat provin din alt partid.

Pentru ca vorbim de experienta politicienilor, in Romania mai multi primari sau sefi de autoritati locale s-au impus in politica nationala, ajungand sa ocupe cele mai inalte functii in stat. Presedintele Basescu a fost primarul Capitalei, fostul premier Emil Boc a fost primarul orasului Cluj-Napoca, dl Dragnea, presedinte al CJ Teleorman, acum e vicepremier. Este experienta in administratia locala o rampa de lansare in politica la nivel inalt?

Trebuie sa va spun ca si eu am fost primar noua ani, primar al Innsbruckului si atunci conduceam guvernul tirolez, iar de 20 de ani activez la Strasbourg si la Bruxelles. Dar nu am acceptat niciodata propunerea venita din partea partidului meu de a prelua o functie de conducere la nivel national. Fiecare functie, pozitie poate lua forme diferite si, daca vrei sa schimbi ceva la nivelul societatii, este cel mai bine sa accepti acele pozitii care iti permit sa duci la indeplinire in modul cel mai eficient ceea ce consideri ca e bine.

Este binecunoscuta experienta Congresului Puterilor Locale in monitorizarea scrutinelor si a referendumurilor nationale. Cum priviti ceea ce s-a intamplat in Crimeea, dar si tendinta secesionista, pe criterii etnice, din estul Ucrainei?

O intrebare dificila, dar am sa incerc sa raspund. Congresul nu se ocupa doar de monitorizarea scrutinelor electorale. Congresul realizeaza si proceduri de monitorizare la diferite intervale pentru a identifica inclusiv incalcari ale drepturilor omului si principiilor statului de drept ulterioare scrutinelor respective, astfel incat, pentru anul 2015, este din nou randul Romaniei sa fie monitorizata si, comparativ cu ultima monitorizare, pot sa spun ca numeroase recomandari formulate de Consiliul Europei, de Congres, au fost implementate.

Si acum revenind la Crimeea. Consiliul Europei, in totalitatea structurilor sale, fie ca vorbim despre Consiliul de Ministri, de Adunarea Parlamentara sau de Congresul Puterilor Locale, toate aceste structuri au constatat ca abordarea Rusiei in aceasta problematica contravine, incalca principiile dreptului international. Dar pe de alta parte, exista obligatiile legale de protejare a drepturilor minoritatilor etnice. Incalcari ale reglementarilor de drept international se constata peste tot, sa spunem, in Europa, cu grade de intensitate diferite si multe dintre aceste incalcari au de-a face cu conjunctura politica, au de-a face cu cine se afla practic la putere si de multe ori este greu sa se faca ceva. Evaluarea unei situatii, mai exact daca aceasta reprezinta sau nu o incalcare a principiilor sau reglementarilor de drept international, are loc prin vot la nivelul Consiliului Europei si unii voteaza intr-un anumit fel considerand ca unele situatii nu reprezinta incalcari ale dreptului international.

Congresul este gata, la cererea unei regiuni sau a alteia, sa vina cu modele, sugestii privind derularea intr-o maniera cat mai eficienta a proceselor de descentralizare, in ce conditii se poate introduce autonomie locala si in ce masura pot fi admise aceste separari. Acestea trebuie bine pregatite si trebuie sa se desfasoare sub controlul strict al organizatiilor internationale. Astfel, referendumul din Scotia a reprezentat sau reprezinta o abordare care respecta intru totul principiile de drept international, avand aprobare de la Westminster.

Eu sunt un aparator al principiilor statului de drept inclusiv in ceea ce priveste respectarea normelor de drept international, dar as dori sa spun ca este deosebit de important sa tinem seama in evaluarile noastre si de ceea ce simte omul de rand cu privire la dreptatea istorica. De exemplu, consider crearea statului Israel o incercare de reconciliere in spiritul unei dreptati istorice. Si in toata aceasta discutie, daca imi permiteti sa ma exprim in felul acesta, este foarte important sa vorbim. Sa vorbim unii cu altii pentru ca si la nivel politic international este ca intre rude, ca intr-o familie. Atunci cand nu mai vorbesti cu cei cu care convietuiesti, aceasta lipsa de comunicare se poate transmite si la generatiile urmatoare si nu e bine.

Herwig Van Staa, de nationalitate austriaca, este presedintele Congresului Autoritatilor Locale si Regionale al Consiliului Europei

In 1994, Congresul Autoritatilor Locale si Regionale a fost infiintat in calitate de organ consultativ al Consiliului Europei, inlocuind Conferinta autoritatilor locale si regionale din Europa. Functioneaza pe baza Rezolutiei Statutare 2007 a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei.

In 2014 se celebreaza 20 de ani de la infiintarea Congresului. Principalele obiective ale Congresului constau in promovarea unor structuri eficiente ale puterilor locale si regionale in toate statele membre ale Consiliului Europei si, in special, in noile democratii, precum si examinarea situatiei democratiei locale si regionale in statele membre si in tarile candidate la aderare.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#Romania fonduri europene, #Herwig Van Staa , #Absorbtie fonduri europene