Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania este de 3,5%

Rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania este de 3,5%


Rata corecta de absorbtie a fondurilor europene pentru Romania este de 3,5%, iar situatia a fost caracterizata ca "dramatica" de Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene din cadrul echipei pentru Romania a DG Rogio, in cadrul unei conferinte organizate la Bucuresti de Banca Mondiala.
"Situatia este dramatica si Romania este de departe ultima pe lista absorbtiei fondurilor europene", a precizat Nadler, care a adaugat ca exista consecinte tehnice - riscul de a pierde bani, dar si un impact economic - "daca nu se iau banii, proiectele nu sunt implementate, nu sunt motoare ale economiei si scade atractivitatea Romaniei".

In opinia expertului CE, cauzele absorbtiei reduse a fondurilor europene de catre Romania sunt mecanismele tehnice greoaie, problema avansurilor mari care ii face pe beneficiari sa nu se mai grabeasca sa obtina si mai multi bani, precum si probleme de personal si de competente ale autoritatilor de management.

Dificultatile impiedica firmele serioase sa faca afaceri in Romania, iar la Bruxelles sunt primite in mod regulat plangeri ale unor mari companii despre lipsa de transparenta din Romania, a spus Nadler.

Cererile de plati pentru proiecte trebuie insotite de documentatii de sute de pagini, iar acest lucru nu are niciun sens, conform lui Nadler. "Desi se plang de lipsa personalului, autoritatile de management nu simplifica procedurile. Am suspendat platile pentru proiecte pentru ca documentatiile impovaratoare nu asigura corectitudinea si conformitatea, doar supraincarca beneficiarul, care nu mai poate face fata mental problemelor. Procedurile ineficiente si inadecvate sufoca implementarea proiectelor in Romania", a subliniat Nadler.

Numarul excesiv de audituri si controale necoordonate si incosecvente amplifica incertitudinea investitorilor, iar autoritatile protejeaza incompetenta prin tot mai multe proceduri, a mai spus oficialul CE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1068 ori