Rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la 9,17%, in iunie

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 09:43
1751 citiri
Rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la 9,17%, in iunie

Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 9,17% (1,76 miliarde de euro), in luna iunie, in ceea ce priveste nivelul platilor intermediare de la CE, in timp ce nivelul declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisie este de 9,89% (1,9 miliarde de euro).

In luna mai, nivelul platilor intermediare de la CE era de 8,78% (1.686,410 milioane de euro), iar cel al nivelul declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisie era de 9,43% (1.811,40 milioane de euro).

Singurele progrese inregistrate fata de luna mai sunt pe Programul Operational Sectorial Transport, unde rata a ajuns la 6,39% (291,91 milioane de euro), fata de 6,22% (283,84 milioane de euro), si la Programul Operational Regional - 19,41% (723,32 milioane de euro), fata de 17,61% (656,09 milioane de euro).

Pentru restul programelor, nivelul platilor intermediare de la Comisia Europeana a ramas acelasi in iunie ca si in luna precedenta.

Romania nu mai trimite la CE cereri de rambursare pentru patru programe operationale

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marti, ca, momentan, Romania nu trimite la CE cereri de rambursare pentru patru programe operationale, dar a precizat ca nu este vorba de o suspendare sau intrerupere de fonduri structurale si de coeziune.

Leonard Orban a precizat ca autoritatile responsabile cu fondurile UE si ministrii de resort s-au intalnit marti la guvern pentru a stabili "modalitatea in care vom pregati misiunile de audit care urmeaza sa se desfasoare in perioada 5-17 iulie pentru patru programe operationale: Programul Operational Regional, Programul Operational de Mediu, Programul Operational de Transport si cel de competitivitate. In luna decembrie 2011, platile pe aceste programe au fost reluate in anumite conditii. Acele conditii se refera la indeplinirea de catre Romania pana la sfarsitul lunii iunie a unor obiective si realizarea unor masuri ce tin atat de organizarea interna a structurilor diferitelor Autoritati de Management, cat si elemente ce tin de domeniul achizitiilor publice".

In cadrul misiunilor de audit se va face evaluarea masurilor luate si modul in care partea romana si-a indeplinit angajamentele. Dupa misiunile de audit, CE va lua o decizie referitor la ce se va intampla in continuare cu cele patru programe operationale. Reluarea trimiterii cererilor de rambursare ar putea avea loc in septembrie sau chiar mai devreme.

"Existau niste asa-numite corectii financiare corective si una din deciziile care urmeaza sa fie luate va fi legata de ce se va intampla cu aceste corectii preventive: daca ele vor fi inlaturate complet sau doar partial si ce se va intampla in continuare. Asteptam ca un rezultat clar din partea CE sa apara in urma saptamani", a spus Orban, adaugand ca in ceea ce priveste fondurile structurale si de coeziune, "niciun program operational nu este suspendat". "Daca vor fi suspendari, asta e o decizie care se va lua in urmatoarele saptamani", a precizat ministrul MAEur.

Leonard Orban a mai subliniat faptul ca, potrivit intelegerii cu CE, "incepand cu 1 iulie, nu mai trimitem cereri de rambursare catre Comisia Europeana".

Aceeasi situatie se inregistreaza si pe POSDRU, unde au fost deja misiuni de audit, iar Comisia urmeaza sa anunte un rezultat al acestor controale.

Leonard Orban a declarat ca exista "probleme serioase" pe POSDRU, pe majoritatea proiectelor verificate in cadrul misiunilor de audit ale CE.

Intrebat ce fel de probleme exista, Orban a precizat ca este vorba de "probleme de sistem, verificarea la fata locului a proiectelor nu prea a functionat deloc bine, chestiuni legate de o anumita flexibilitate a procedurilor care a permis finantarea unor proiecte care, in mod normal, n-ar fi trebuit niciodata finantate, pana la chestiuni legate de disfunctionalitati de proiecte".

"A fost verificat un numar mare de proiecte si aproape pe fiecare proiect au fost identificate probleme. Probleme care nu au putut fi identificate de structurile care ar fi trebuit sa le identifice. Sunt probleme serioase, e nevoie de modificari de substanta, in ceea de priveste modul de functionare a POSDRU", a mai spus Orban.

Comisia Europeana a intrerupt, in luna februarie, platile pe POSDRU dupa ce Autoritatea romana de audit a identificat, in Raportul anual de control 2011, unele deficiente majore ale sistemului de management si control al programului, deficiente care nu au fost corectate. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

Executivul european a decis, in aprilie, reluarea platilor, cu aplicarea unei corectii de 10%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#absorbtie fonduri europene iunie, #rata absorbtie iunie, #Leonard Orban cereri rambursare , #Absorbtie fonduri europene