Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Plan pe 2013: Reformarea sistemului de absorbtie a fondurilor europene

Plan pe 2013: Reformarea sistemului de absorbtie a fondurilor europene


Rata de absorbtie a fondurilor europene ar putea avansa considerabil, daca mecanismul de la nivelul ministerelor ar fi restructurat complet. Astfel, structura actuala, caracterizata de analisti drept "clientelara", ar trebui modificata dupa modelul Poloniei.

Premierul Victor Ponta a declarat, in cursul zilei de miercuri, ca doreste, de la inceputul anului 2013, ca Romania sa aiba un sistem de absorbtie performant. Pentru realizarea acestui obiectiv, insa, intregul sistem actual trebuie restructurat, spun analistii economici.

Victor Ponta: Acordul cu FMI, certificat de sanatate pentru Romania

"Cred ca ar trebui sa fie facuta o analiza a situatiei existente si sa se identifice punctele care nu merg si, in functie de acestea, sa se ia masurile. Cred ca ar trebui sa fie folosita experienta si sistemul care este utilizat de tari care au avut mai mult succes, precum Polonia", a declarat analistul financiar Aurelian Dochia.

Astfel, pentru fondurile europene de convergenta, in Romania sunt aproximativ sapte programe operationale, fiecare cu cate o autoritate de management. Toate acestea ar trebui sa se reuneasca sub un singur punct de contact, denumit Project Management Office (PMO) sub Ministerul Afacerilor Externe, asa cum este in Polonia, a declarat, pentru Business24, analistul economic Ionel Blanculescu.

Analistul, care ocupa si functia de secretar executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, infiintat de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, sustine ca aceasta este formula propusa de Consiliu guvernului, in cadrul unei intruniri desfasurate in urma cu o luna.

Atunci, membrii Consiliului au propus infiintarea unei singure autoritati care sa administreze acest domeniu. De asemenea, s-a propus si realizarea unei analize, deoarece, 40% dintre proiectele propuse pentru atragerea de fonduri europene sunt balast, indepartand atentia de la cele 60% proiecte viabile.

Finantarea punte, necesara pentru fluenta proiectelor

Concret, toate resursele necesare administrarii mecanismului de absorbtie a fondurilor europene s-ar afla la Ministerul pentru Afacerile Externe. Apoi, ar trebui creata o modalitate pentru facilitarea realizarii unei finantari punte. Acest lucru ar aduce o fluenta a proiectelor, care nu ar mai trebui sa fie sistate daca Uniunea Europeana face, spre exemplu, un audit sau suspenda alocarea de fonduri. Banii pentru finantarea proiectelor ar veni de la bugetul de stat, iar guvernul ar recupera, ulterior, banii de la Uniunea Europeana.

"Daca, in momentul acesta, finantarile in Romania sufera, sufera si din cauza ca nu exista o finantare continua. In momentul in care deschizi un santier, acesta presupune respectarea unui cash-flow, pentru ca atunci cand UE te mai suspenda, mai face un audit, santierul nu poate sa astepte banii luni de zile", a declarat Ionel Blanculescu.

La cat ajunge rata de absorbtie?

Tinta implementarii unei astfel de restructurari este, desigur, cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene alocate Romaniei, care se ridica la peste 19 miliarde de euro. In urma cu cateva luni, aceasta era de putin peste 7%, iar in acest moment, estimeaza analistii, se apropie de 9-10%.

"Am putea sa ajungem, intr-un an de zile, la o rata de absorbtie de 10-15% pe an. Nu vreau sa luam niste tinte nerealiste. Asta inseamna 3-5 miliarde de euro/an, care mi se pare o tinta realista, daca am schimba modalitatea", spune Blanculescu.

"La modul ideal, evident ca ne dorim cu totii sa ajungem sa absorbim 60-70% din fondurile alocate pe fiecare an, dar asa cum au mers lucrurile pana acum, nu am curajul sa merg la o asemenea tinta ambitioasa. Important e sa vedem ca incepe sa functioneze si sa cunoastem rata de absorbtie care ar trebui sa se dubleze de la an la an", a declarat Aurelian Dochia.

Fondurile europene, sprijin pentru Romania. Cat pierdem din cauza ignorantei?

Romania nu este singura tara incapabila sa absoarba fonduri europene. Lista rusinii

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3590 ori