Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

O absorbtie de 60% a fondurilor europene ar putea determina o crestere de 3,6% a PIB

O absorbtie de 60% a fondurilor europene ar putea determina o crestere de 3,6% a PIB


O absorbtie de 60% a fondurilor europene ar determina o crestere a Produsului Intern Brut potential de 3,6% pe an in conditiile in care, in lipsa oricarei absorbtii de fonduri europene, PIB potential pentru Romania este estimat ca avanseze cu circa 2% pe an, potrivit Centrului Roman de Politici Economice - CEROPE.

Centrul Roman de Politici Economice a realizat studiul "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar".

O absorbtie de 100% a fondurilor europene ar corespunde unei cresteri a PIB potential de 4,4 la suta pe an.

"Rezultate notabile se obtin datorita absorbtiei superioare de fonduri europene si in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca (un plus de 20.200 persoane/an in cel mai optimist scenariu), dar si in privinta veniturilor bugetare nete, dupa scaderea contributiei Romaniei la bugetul UE (un plus de 1,2 miliarde euro/an in cel mai optimist scenariu). Urmand exemplul altor state, organizarea absorbtiei fondurilor europene ar trebui sa se faca, intr-o prima etapa, centralizat, conferind puteri sporite Ministerului Afacerilor Europene. Numai dupa ce structurile descentralizate vor acumula suficienta expertiza si resurse financiare se va putea trece la o organizare de tip mixt", se arata in document.

Romania trebuie sa imbine abordarea principiala cu cea pragmatica

Potrivit sursei citate, in procesul de negociere a modificarilor aduse Bugetului UE pentru perioada 2014-2020, Romania ar trebui sa imbine abordarea principiala cu cea pragmatica.

"De exemplu, abordarea principiala ar putea avea in vedere favorizarea acelor elemente de negociere care sunt in concordanta cu Strategia Europa 2020, dar si a considerentelor economice fata de cele sociale sau politice, avand in vedere ca Europa cunoaste in primul rand o pierdere de competitivitate economica la nivel mondial. Abordarea pragmatica ar trebui sa tina seama de limitarile inerente impuse de criza economica si financiara, precum si de existenta unor mari divergente de opinii pe fiecare problema in parte, ceea ce va impune constituirea de aliante ad hoc. Totodata, pragmatismul inseamna a nu sprijini anumite politici care, dintr-un motiv sau altul, nu au nicio sansa de a fi adoptate (de exemplu, taxa pe tranzactii financiare)", explica studiul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1562 ori