Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Haos in sistemul fondurilor europene: MDRT nu stie care este rata de absorbtie pe POR

Haos in sistemul fondurilor europene: MDRT nu stie care este rata de absorbtie pe POR


Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au nevoie de 30 de zile pentru a raspunde unei solicitari de presa privind rata de absorbtie pentru Programul Operational Regional (POR).

Nu este prima data cand o autoritate de management nu stie sa raspunda unor intrebari legate de programul operational pe care il gestioneaza.

Dupa deblocarea POSDRU, reprezentantii autoritatii de management nu au stiut sa spuna cand se pot depune dosare pentru accesarea finantarii prin acest program.

Pe 22 aprilie, Comisia Europeana a decis reluarea platilor pe patru din cele cinci axe presuspendate in cadrul Programului Operational Regional.

In aceeasi zi Business24 a solicitat autoritatii de management al POR, MADRT, raspunsul la cateva intrebari simple:

- Care este rata de absorbtie pe fiecare axa pentru care s-au deblocat fondurile (1,3,4,5)? Cate proiecte s-au depus pe fiecare axa pana in prezent?

- Care este procedura dupa deblocarea fondurilor?

- Care sunt axele pe care un beneficiar poate depune, in prezent, un proiect pentru a obtine finantare europeana prin POR?


Reprezentantii ministerului au raspuns solicitariI 12 zile mai tarziu cu o noua amanare. Or, potrivit legii 544/2001 amanarea se solicita atunci cand este nevoie de un volum foarte mare de documentare.

Raspunsul MADRT la solicitarea Business24 din 22 aprilie 2013


Potrivit reprezentantilor Ministerului Fondurilor Europene, prin intermediul celor patru axe deblocate pe POR pe care se reiau platile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate Romaniei prin intermediul acestui program. Comisia a presuspendat acest program la sfarsitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor inregistrate in implementare in perioada 2009-2011.

In continuare, platile raman blocate pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate insa mai putin de 3% din totalul fondurilor puse la dispozitia Romaniei prin POR.

Bugetul total alocat POR pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro. Finantarea de la UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1655 ori