Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fonduri europene: Fenechiu estimeaza o absorbtie de 770 milioane euro pentru POS-T

Fonduri europene: Fenechiu estimeaza o absorbtie de 770 milioane euro pentru POS-T


Ministerul Transporturilor estimeaza o absorbtie de 770 milioane euro pe noile proiecte din Programul Operational Sectorial Transport (POS-T) si o rata de absorbtie de 30% pana la finele anului, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

"Absorbtia, in ceea ce priveste noile proiecte de pe Programul Operational Sectorial de Transport - POS-T, pe care o estimam este in jur de 770 de milioane de euro. In afara de acesti bani, pentru a putea sa depasim pragul de 1,1 miliarde euro, care e pragul de decomitere, intentionam sa mai decontam in jur de 300 de milioane de euro din proiectele cofinantate de Banca Europeana de Investitii si inca 100 de milioane de la metrou", a spus Relu Fenechiu.

Acesta a precizat ca in momentul in care a fost blocat POS-T, rata de absorbtie era de numai 6,8%, iar pentru sfarsitul anului se asteapta la o rata de 30%.

"In momentul in care a fost blocat Programul Operational Sectorial de Transport, de astfel asta-i situatia in care am gasit eu acest program, rata de absorbtie era de 6,8%, extraordinar de mica. Vreau sa stiti ca programul a fost deblocat in jurul datei de 22 iunie. (...) astazi avem aprobati deja de la Comisia Europeana peste jumatate din suma pe care v-o spun acum a intrat deja in conturile Trezoreriei Statului, respectiv 368 milioane de euro.

Rata de absorbtie la sfarsitul acestui an speram sa fie undeva aproape de 30% ceea ce inseamna foarte mult fata de felul in care am gasit noi acest program si deja astazi putem spune ca am dublat rata de absorbtie. Ea este de aproximativ 14,9%. Cred eu ca este o performanta intr-un timp asa de scurt, iar la ora actuala in fiecare dimineata cand vin la servici analizez stadiul implementarii proiectelor din POS-T", a spus Fenechiu.

Ministrul cere un calendar clar

Ministrul Transporturilor a adaugat ca le-a cerut tuturor celor din minister care lucreaza cu fonduri europene un calendar foarte clar al derularii proiectelor astfel incat la sfarsitul anului POST-T sa fie cel mai performant program din Romania.

"Le-am cerut tuturor celor care au in subordine fonduri europene sa-mi faca un calendar foarte clar al derularii proiectelor si in fiecare zi sunt pus la punct cu ce se intampla. In felul acesta eu garantez ca vom depasi si riscul de decomitere si vom avea, eu sper ca daca ma ajuta Dumnezeu si voi fi aici la sfarsitul anului, Programul Operational Sectorial de Transport va fi cel mai performant program din Romania", a mai spus seful de la Transporturi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1632 ori