Eugen Teodorovici: Romania a primit 2,5 miliarde euro fonduri europene in 2013

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 18:56
1961 citiri
Eugen Teodorovici: Romania a primit 2,5 miliarde euro fonduri europene in 2013

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, la Filiasi (Dolj) unde a avut o intalnire cu mai multi primari din zona, ca in 2013 in Romania au intrat 2,5 miliarde euro pentru proiectele cu finantare europeana, iar tara noastra poate deveni un model in Europa in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, daca in mai 2012 rata absorbtiei fondurilor europene era de 7,4% in Romania care avea 98% din fonduri blocare, ceea ce era o situatia unica in Europa, in 2013 Romania ocupa prima pozitie in UE in ceea ce priveste nivelul rambursarilor din partea Comisiei Europene.

"In mai 2012 s-a plecat de la un nivel de absorbtie de 7,4%, ceea ce era foarte putin. In acel moment Romania avea blocate cinci din cele sapte programe operationale, ceea ce insemna 98% din finantarea pe care Romania o primea din partea Uniunii Europene. Aveam o situatie unica in Europa. Din fericire, azi s-a ajuns la un nivel mult mai ridicat: suntem la aproape 26%. S-a ajuns aici pentru ca la nivel de Guvern, la nivel de MFE s-au luat o serie de masuri imediate" a spus Teodorovici.

In 2013, Romania ocupa prima pozitie in ceea ce inseamna rambursari din partea Comisiei Europene de fonduri europene, iar state mult mai avansate decat noi la acest capitol se afla pe pozitii mai mici. Polonia, de exemplu, are 21% cresteri anul acesta, in conditiile in care aceste state au inceput din timp absorbtia de fonduri europene, cand Romania inca bajbaia in perioada 2009-2011, a afirmat ministrul.

Ministrul Fondurilor Europene a mai afirmat ca in perioada 2009-2011 Romania a facut multe greseli in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, pentru care azi trebuie sa plateasca corectii de un miliard de euro. 'In 2009-2011, Romania a facut multe greseli, a avut multe deficiente pentru care astazi trebuie sa platim pana in 2015 o suma destul de mare, cam un miliard de euro, corectii financiare pentru acele deficiente pe care Comisia Europeana le-a gasit in sistemul din Romania. Aceasta suma in loc sa fie cheltuita acolo unde trebuie, unde avem cu totii nevoie, in proiecte pentru comunitati, scoli, spitale, drumuri etc, din pacate trebuie sa o platim fata de Comisia Europeana.

Actualul Guvern a abordat in mod pragmatic situatia, a gasit solutiile necesare pentru a debloca toate programele operationale, Romania nu mai are nici un program blocat, are acces deplin la finantare. In 2013 au intrat in Romania aproximativ 2,5 miliarde de euro si pana la finalul acestui an anticipam ca vom ajunge la 3 miliarde de euro, suma care azi este mai mare decat intreaga suma intrata in 2007-2012. Este o suma mare, dar nici pe departe multumitoare, trebuie sa ne asiguram sa situatii similare celor din 2009-2011 sa nu se mai intample', a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#fonduri europene 2013, #Ministrul Fondurilor Europene, #fonduri europene romania , #Absorbtie fonduri europene