Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CIS: Sistemul de achizitii publice, cauza principala pentru absorbtia scazuta a banilor europeni

CIS: Sistemul de achizitii publice, cauza principala pentru absorbtia scazuta a banilor europeni


Sistemul de achizitii publice din Romania trebuie imbunatatit, din cauza deficientelor actuale de functionare, a avertizat Consiliul Investitorilor Straini (FIC), in urma unei analize privind stimularea absorbtiei fondurilor europene.

Potrivit FIC, sistemul de achizitii publice a fost identificat ca una din cauzele absorbtiei scazute a banilor europeni pentru investitii.

Membrii FIC s-au intalnit, joi, pentru a discuta despre despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania.

FIC a facut o analiza aprofundata a intregului proces de absorbtie, pentru a identifica principalele cauze care au afectat negativ procesul de absorbtie, precum si blocajele survenite in procesul de achizitii publice pentru proiectele de investitii finantate din fonduri publice romanesti.

Investitorii strain propun imbunatatirea cadrului de reglementare a achizitiilor publice, imbunatatirea functionarii arhitecturii institutionale a sistemului, armonizarea practicilor institutionale la nivelul sistemului, cresterea credibilitatii sistemului si scaderea volumului de contestatii, asigurarea unui control eficace si eficient al achizitiilor publice, reducerea birocratiei si accelerarea proceselor din interiorul sistemului de achizitii publice, imbunatatirea infrastructurii (SEAP) a sistemului, cresterea capacitatii administrative a institutiilor din sistem, intarirea functiei de reglementare si monitorizare a raspunsului pietei la achizitiile publice.

"Principalul factor care a dus la intarzierea, blocarea si chiar anularea unor proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii este sistemul achizitiilor publice din Romania. In urma analizei, au fost identificate principalele puncte slabe si deficientele in functionarea sistemului de achizitii publice, precum si posibile solutii pentru imbunatatirea functionarii acestuia.

FIC isi propune sa traga un semnal de alarma catre opinia publica si factorii decizionali in scopul adoptarii de solutii cat mai urgente pentru imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania, cu atat mai mult cu cat Romania este supusa unui risc major de a pierde fondurile europene alocate daca nu reuseste sa asigure un salt de absorbtie cat mai curand", arata comunicatul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2536 ori