Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Barroso: Planul lui Ponta pentru fondurile UE nu rezolva problemele

Barroso: Planul lui Ponta pentru fondurile UE nu rezolva problemele


Presedintele Comisiei Europene avertizeaza guvernul Romaniei ca planul acestuia de a creste absorbtia fondurilor europene nu rezolva deficientele structurale pe termen lung, ci se concentreaza doar pe solutii pe termen scurt.

Reluarea platilor catre Romania este conditionata de rezolvarea multiplelor probleme, inclusiv cele de frauda, a mai adaugat Barroso.

Raspunsul Presedintelui CE a fost trimis catre Victor Ponta saptamana trecuta si a fost redactat de Comisarul European pentru Probleme Regionale, Johannes Hahn in numele lui Barroso, scrie Mediafax.

Comisia Europeana aminteste ca au fost adoptate deja masuri exceptionale, precum cresterea gradului de cofinantare la anumite programe, dar ca si acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbtie in lipsa rezolvarii deficientelor structurale.

"In cei doi ani de cand presedintele Barroso a scris Guvernului Romaniei cu privire la necesitatea de a fi luate masuri concrete si de corectare substantiala a problemelor pentru a se putea creste gradul de absorbtie a fondurilor s-a observat ca progresul a fost lent. Romania trebuie sa faca in continuare eforturi considerabile si extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de intarire a capacitatii pentru implementarea programelor. In acest scop, sunt transmise incurajari catre premier sa revitalizeze reforma administratiei in privinta fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea si legalitatea cheltuielilor, astfel incat fondurile sa ajute Romania, iar cetatenii romani sa poata beneficia de pe urma calitatii de membru al UE", se afirma in documentul citat.

In acelasi timp, Comisia Europeana aminteste ca platile UE catre Romania sunt sistate la acest moment pentru mai multe programe inclusiv din cauza fraudelor si conditioneaza reluarea acestora de rezolvarea problemelor existente.

"Dupa cum stiti, in acest moment niciun fel de plati nu sunt posibile pentru mai multe programe, deoarece problemele legate de achizitiile publice si fraude impiedica reluarea acestora. Este nevoie de masuri importante pentru a rezolva aceste probleme. Platile vor putea fi reluate doar dupa ce au fost intrunite conditiile necesare", se mai precizeaza in scrisoarea transmisa premierului.

Scrisoarea reprezinta un raspuns la planul Guvernului roman de a imbunatati absorbtia fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a inmanat oficialului CE in vizita efectuata in urma cu o luna la Bruxelles, si a constituit baza discutiilor avute de cei doi, miercuri, la Bucuresti pe aceasta tema.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1371 ori