Alerta! S-a prabusit absorbtia fondurilor europene. Teodorovici da vina pe concediul Comisiei Europene

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 08:02
2825 citiri
Alerta! S-a prabusit absorbtia fondurilor europene. Teodorovici da vina pe concediul Comisiei Europene
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene

Dupa ce autoritatile s-au "laudat" cu rambursari record de la Comisia Europeana in luna iulie, de peste 700 de milioane de euro, luna trecuta valoarea a scazut la 195 de milioane de euro. Doar trei programe au adus bani in tara. Transporturile au "parcat" la zero lei. Explicatia Ministerului Fondurilor Europene: a fost Comisia Europeana in concediu toata luna.

Romania a primit de la UE in luna iulie peste 730 de milioane de euro, in contextul in care din cele sapte programe operationale unul singur mai este blocat. Cei mai multi bani au fost adusi in tara de Programul Operational Transporturi - 360 milioane de euro. Pentru acelasi program, in luna august s-au incasat zero lei.

Comisia Europeana a rambursat Romaniei doar 195 milioane de euro, in condiile in care banii au venit doar pe trei din cele sase programe operationale care au "liber" la finantare.

Cei mai multi bani au fost incasati de la UE prin Programul Operational Regional - peste 133 milioane de euro pentru 32 de proiecte. Un alt program pe care CE a rambursat bani Romaniei este POS Mediu. Suma este la jumatate fata de cea din iulie adica putin peste 55 de milioane de euro.

Singurul program cu un parcurs liniar in ultimele luni de incasari de la CE este Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DA). In luna august, CE a rambursat Romaniei peste 6 milioane de euro prin acest program, iar in iulie peste 5 milioane de euro. Nu este de mirare ca programul a ajuns la o rata de absorbtie record pentru tara noastra de 30%.

Cum explica autoritatile esecul: Si Comisia Europeana a fost in concediu

Explicatia autoritatilor este una "dezarmanta", vacanta Comisiei Europene este motivul pentru care Romania a primit atat de putini bani.

"Si Comisia Europeana a fost in concediu. In toata luna august CE nu lucreaza. Este una din explicatii. Oricum in septembrie si recupereaza si se revine la normal. Pe final de an vin toate facturile de pe timp de vara", a declarat pentru Business24 Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

In conditiile in care, cu o luna in urma s-a deblocat unul din cele mai importante programe operationale ale Romaniei: POS Transporturi, asteptarile cu privire la rambursarile pe acest program erau ridicate. Totusi, in luna august rambursarile pe acest program sunt de zero lei.

"In ceea ce priveste Programul Operational Transporturi, platile din luna iulie au fost platile din trecut care au fost deblocate si odata cu deblocarea programului ele s-au reluat. Eu au la nivelul autoritatilor si companiilor au facturi pe care le proceseaza. Dupa deblocare au trimis ce se facuse pana atunci si de acum incolo se verifica alte proiecte", a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Proiectele Ministerului Fondurilor Europene: rambursari de 2,5 miliarde de euro

Eugen Teodorovici a anuntat ca Romania trebuie sa faca rambursari de 2,5 miliarde de euro pana la finalul acestui an pentru a nu intra pe deficit.

"In primul si primul rand, trebuie sa atingem tinta din bugetul de stat ca si intrari, adica suma aceea de 2,5 miliarde de euro. Pana acum ne-au intrat in tara aproximativ 1,5 miliarde de euro, deci ne mai trebuie sa mai intre in tara un miliard de euro. Aceasta este prima tinta pe care trebui sa o atingem ca sa nu intram pe deficit. Dupa aceea cat mai mult in anul acesta este bine ca sa ne incadram in acest an la o suma cat mai mare", a explicat ministrul Teodorovici.

In plus, ministrul spera ca ultimul program pe care Romania nu poate face decontari sa fie deblocat in toamna acestui an.

"O deblocare pe POS CCE o asteptam in toamna acestui an. Lucrurile merg in directia cea buna, Comisia Europeana va veni sa auditeze programul acesta si-au anuntat deja prezenta in Romania si in toamna acestui an speram sa il deblocam si sa vina banii pe care ii platim din bugetul de stat", a anuntat Eugen Teodorovici.

Intre timp insa, Romania are o rata de absorbtie a fondurilor europene de 21,88% si doar patru luni la dispozitie pentru a cheltui banii pusi la dispozitie de UE pentru dezvoltare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#rata absorbtie fonduri europene, #fonduri europene august, #rambursari fonduri europene, #deblocari POS CCE , #Absorbtie fonduri europene