Absorbtia fondurilor europene, marea problema a Romaniei - Solutii propuse de experti

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 18:00
2425 citiri
Absorbtia fondurilor europene, marea problema a Romaniei - Solutii propuse de experti

Sub amenintarea unei decizii care ar conduce la intreruperea platilor pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) de 3,7 miliarde de euro, expertii Golden Mind & Spirit propun solutii pentru accelelarea absorbtiei fondurilor europene.

Centralizarea tuturor institutiilor care se ocupa de absorbtia fondurilor europene la Ministerul Afacerilor Europene pentru a obtine corelarea, simplificarea si unificarea metodologiilor de implementare se afla pe lista solutiilor gandite de expertii de la Golden Mind & Spirit.

De asemenea, expertii recomanda termene fixe si rapide in lansarea apelurilor, dar si in evaluarea proiectelor depuse si, ulterior, in raspunsurile oferite solicitantilor pe perioada implementari. Astfel, ar trebui respectat cu strictete termenul de 30 de zile pentru evaluare, rambursare si raspuns la notificarile beneficiarilor, termen care in prezent nu este respectat.

Transparenta proceselor, pe lista recomandarilor

Alte recomandari in privinta absorbtiei de fonduri europene sunt legate de anuntarea sumelor de bani ramase disponibile prin rezilierea de contracte de finantare si a economiilor in urma licitatiilor publice, publicarea periodica a stadiului proiectelor majore aflate in implementare (cu accent pe proiectele mari de infrastructura POS TRANSPORT, POS MEDIU) si evidentierea problemelor si intarzierilor in gestionarea proiectelor, precum si a solutiilor adoptate.

In ceea ce priveste POSDRU, expertii Golden Mind & Spirit recomanda obligativitatea institutiilor publice de a solicita spre rambursare cheltuielile efectuate la intervale de maxim 3 luni, cresterea capacitatii de verificare a proiectelor sau unificarea modului de abordare a problemelor la nivel regional.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, sesiza intr-o interventie televizata ca o problema a Romaniei care franeaza absorbtia fondurilor europene este sistemul birocratic prea complicat. El a precizat totodata ca prioritatea ministerului in acest an este tocmai schimbarea sistemului.

In acest context, Ministerul Afacerilor Europene organizeaza luni o intalnire cu reprezentanti ai mediului bancar din Romania avand ca obiectiv atat identificarea unor solutii viabile pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene programate pentru perioada 2007-2013, cat si implicarea institutiilor financiar-bancare in pregatirea viitorului exercitiu bugetar, 2014-2020.

Noul Guvern isi propune un grad de absorbtie a fondurilor europene de 20% la finele lui 2012, prin atragerea a 6 miliarde de euro, precum si accelerarea procesului de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, prin impulsionarea dialogului politic cu statele membre care blocheaza inca aderarea, relateaza Mediafax.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#absorbtie fonduri europene, #absorbtie fonduri europene Romania, #nivel absorbtie fonduri europene, #Orban fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene