Zona euro : 80 mld euro pentru Grecia

Duminica, 02 Mai 2010, ora 23:07
1283 citiri
Zona euro : 80 mld euro pentru Grecia

Eurogroup a aprobat, duminica, activarea unui pachet de imprumuturi de urgenta pentru Grecia, in valoare de 110 miliarde euro, pe o perioada de trei ani, statele din zona euro urmand sa contribuie cu 80 miliarde euro, informeaza Mediafax.

"Ministrii din zona euro au convenit azi (duminica, n.r.) sa activeze ajutorul pentru Grecia prin imprumuturi bilaterale", a afirmat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, organism care reuneste ministrii de Finante din zona euro.

Statele din zona euro vor contribui cu 80 de miliarede de euro la pachetul financiar.

"Pachetul pus la dispozitia Greciei este de 110 miliarde de euro pentru a ajuta statul elen sa-si acopere necesitatile financiare. Statele din zona euro sunt dispuse sa contribuie cu 80 de miliarde de euro. Prima transa va fi disponibila inainte de 19 mai", a adaugat el.

Grecia va trebui sa indeplineasca o serie de conditii dure, prevazute in acordul incheiat cu Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), pentru a beneficia de sustinerea statelor din zona euro.

Premierul elen, George Papandreou, a anuntat, duminica ca Grecia a ajuns la un acord cu UE si FMI pentru activarea pachetului de ajutor financiar din partea Fondului si statelor din zona euro.

Pentru 2010, Grecia ar urma sa primeasca imprumuturi de 30 de miliarde de euro de la statele din zona euro, alte 15 miliarde de euro urmand sa fie asigurate de FMI. 

#ajutor, #criza, #euro, #grecia, #zona , #stiri FMI