Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Yuanul ar putea fi inclus in unitatea monetara a FMI

Yuanul ar putea fi inclus in unitatea monetara a FMI


Statele Unite sustin propunerea Chinei pentru includerea yuanului in cosul de valute care formeaza unitatea monetara a institutiei, Drepturile Speciale de Tragere (DST), a declarat vicepremierul chinez, Wang Qishan, vineri, dupa discutii la nivel inalt intre Beijing si Washington.

In prezent, in componenta DST intra dolarul, euro, yenul si lira sterlina.

Includerea yuanului in structura DST face parte din planul Chinei de a-si transforma pe termen lung moneda intr-o valuta pentru constituirea rezervelor financiare, alaturi de dolar si euro.

Pozitia FMI este, insa, ca o moneda trebuie sa fie convertibila inainte sa poata fi inclusa in cosul valutar. China ia in calcul convertibilitatea yuanului abia din 2015.
SUA sunt singurul actionar al FMI cu drept de veto in privinta deciziilor, asigurat de detinerea a 16,5% din drepturile de vot.

Drepturile Speciale de Tragere au fost create acum mai mult de 40 de ani de FMI ca activ de rezerva internationala, iar constructia valorii unitatii monetare este revizuita odata la cinci ani, pe baza unui cos de valute "care pot fi utilizate liber". Ultima revizuire a avut loc in 2010.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 969 ori