Vosganian: Imprumutul de la FMI este necesar

Sambata, 14 Martie 2009, ora 15:00
1949 citiri
Vosganian: Imprumutul de la FMI este necesar

Fostul ministru de finante, Varujan Vosganian, a declarat sambata ca Romania are nevoie de imprumutul de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International, din cauza riscului prezentat de deficitul public, necesarul de finantare fiind, in opinia lui, de 18-20 miliarde de euro. 

"Daca am avea un exercitiu fiscal bun si un deficit bugetar al statului finantabil, nu am avea nevoie de acord de la FMI.

Problema este insa ca Guvernul nu reuseste sa asigure o proiectie sustenabila a deficitului public, deficitul public va fi mult mai mare pentru ca o sama de venituri au fost supraestimate, o seama de cheltuieli nu au fost incluse in legea bugetului si produsul intern brut a fost prognozat exagerat. (...)

Daca vrei o protectie linistitoare pentru Romania, ai nevoie de 18-20 miliarde de euro", a declarat, in conferinta de presa, la Iasi, seful Comisiei economice din cadrul Senatului, Varujan Vosganian.

Fostul ministru a subliniat ca, printre altele, s-au estimat venituri mai mari cu 3,5 miliarde de euro si nu s-au inclus in buget salarii de 1,2 miliarde de euro.

"Exista un risc total de neplata care poate sa mearga pana la zece miliarde de euro", a concluzionat Vosganian. Senatorul a mai spus ca riscul pe deficitul public este foarte mare si din cauza scaderii veniturilor statului, in lunile ianuarie si februarie 2009.

"In primele luni ale anului, veniturile erau la 92% din valoarea celor de anul trecut. Cum veniturile au fost estimate sa creasca cu 14%, rezulta o diferenta de 20%. Daca si in luna martie veniturile vor continua sa scada, avem nevoie de o noua lege a bugetului", a avertizat fostul ministru de finante.

In opinia acestuia, nu exista momentan niciun risc legat de sistemul bancar, in ceea ce priveste lichiditatea in lei. Problema intervine, sustine Vosganian, in momentul cand bancile vor cumpara euro pentru a returna linii de finantare externe.

Astfel, cu fondurile de la FMI, BNR ar putea alimenta piata valutara pentru asigurarea lichiditatilor in euro.

"Datoria totala a Romaniei este de 50 miliarde de euro, din care opt miliarde reprezinta datoria publica. Din cele 42 de miliarde euro, datorii ale bancilor si companiilor private, 24 miliarde euro sunt scadente pe termen scurt. Din aceste 24 de miliarde, 11 miliarde de euro sunt datorii ale bancilor", a explicat Vosganian.

Fostul ministru a mai sustinut ca in Romania a avut loc un "transfer de criza", dificultatile financiare fiind cauzate de situatia la nivel mondial si nu de politicile fostei administratii. "Toate datele din septembrie si octombrie nu aratau o asemenea criza, eu am folosit atunci inclusiv prognoze ale FMI.

In Romania a avut loc un transfer de criza, economia romaneasca a fost contaminata. Acum insa am intrat intr-un cerc vicios: am internalizat criza - se reduce atat consumul productiv cat si cel casnic", a mai spus Vosganian.

Cat priveste deficitul bugetar pe anul 2008, care are o valoare de 5,2% in urma evaluarilor actualei guvernari, Vosganian a precizat ca deficitul se datoreaza, printre altele, exercitiului fiscal al administratiilor locale sau titlurilor nominative la Fondul Proprietatea.

Potrivit lui Vosganian, deficitul real este de 2,8% pentru ca in deficitul de 5,2% sunt incluse procentele care reprezinta scaderea veniturilor in primele luni ale anului 2009, despagubirile acordate de stat, "prostiile legislative ale PSD" si deficitul admnistratiilor locale care au acumulat bani pe care nu i-au putut cheltui. 

Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului Quarterly Report, dedicat investitorilor și companiilor listate la...
Scad la jumătate subvențiile pentru mașini electrice, din cauza constrângerilor bugetare
Scad la jumătate subvențiile pentru mașini electrice, din cauza constrângerilor bugetare
Franţa va reduce semnificativ subvenţiile pentru achiziţia de maşini electrice, conform unei surse guvernamentale, în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice şi a deficitului...
#buget, #bugetar, #comisia, #deficit, #europeana, #externa, #finantare, #fmi, #imprumut, #venituri , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0001

1 USD = 4.7308 RON

0.0001
  1. Ce îi așteaptă pe contribuabili în 2025. Guvernul Ciolacu aduce schimbări și modificări de ultimă oră pentru e-Factura, e-TVA și e-Transport
  2. Guvernul pregătește schimbări în Legea Contabilității. Datele pentru depunerea situațiilor financiare anuale, pe cale să se schimbe
  3. O firmă germană închide fabrici în Vest și mută producția în România, dar anunță concedieri și la noi. Ce produce compania
  4. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  5. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  6. Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare, inflație galopantă și tineri fără locuri de muncă ce emigrează în masă
  7. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  8. Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
  9. Criza lovește sever peste 900.000 de români dintr-o țară vestică: Cel mai puternic stat anunță concedieri masive
  10. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa