Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Guvernul ascunde din prevederile acordului cu FMI

Vosganian: Guvernul ascunde din prevederile acordului cu FMI

Varujan Vosganian a declarat, vineri, la Deva, intr-o conferinta de presa, ca FMI a facut mai multe modificari privind evaluarea economica a tarii noastre, modificari care insa nu au fost aduse la cunostinta populatiei de catre actualul Guvern, transmite corespondentul NewsIn.

"Este inadmisibil ca aceste modificari operate de catre FMI sa nu fie spuse populatiei. In plus, nu putem accepta ca un asemenea document important sa nu fie validat prin decizia Parlamentului. Consideram ca imprumutul de la FMI a fost folosit de catre Guvern pentru acoperirea deficitului bugetar.

Banca Nationala a utilizat foarte putin din suma imprumutata, iar companiile s-au descurcat singure, nu au avut nevoie de acesti bani.

Indulgenta cu care FMI a inconjurat guvernul Romaniei este suspecta. Deficitul bugetar se va dubla fata de cum era stabilit initial. FMI abia acum previne in legatura cu riscurile provocate de ineficienta guvernului.

Datoria publica creste ingrijorator. Ea va creste cu aproape 50%, ceea ce inseamna o povara covarsitoare. Acest deficit nu este folosit de catre executiv pentru investitii", a spus Vosganian.

Vosganian, ingrijorat de evolutia deficitului

"De exemplu, PIB-ul va ajunge la 8,5 % in 2009, adica ne-am intors cam la jumatatea anului 2007 din acest punct de vedere, dar atunci eram pe crestere economica. Salariile, per ansamblul economiei, trebuiau sa creasca cu 1 %, insa vor scadea cu 3 %.

Ma ingrijoreaza involutia deficitului bugetar, de la 4,6 % initial, la 7,3 %, iar FMI da o cifra mai rea, 8,1%

Somaj de 10% in 2010

Evolutia somajului insa este un criteriu care este cel mai grav. Initial, s-a estimat ca somajul va ajunge la 4 % in acest an, dar el este deja la 8,9 %, iar FMI a modificat acest criteriu la 9,6 %.

Deci, in 2010 vom avea un somaj de 10 %, adica peste 600.000 de oameni isi vor pierde locurile de munca.

Fiecare loc de munca pierdut inseamna o cheltuiala din partea statului de 5.000 de euro de persoana. Asistam, de asemenea, la o involutie alarmanta a consumului. Nu exista putere de consumare. FMI atrage atentia si asupra riscurilor de natura politica.

FMI sustine in documentul respectiv ca actualul Guvern nu e capabil sa-si duca proiectele la bun sfarsit", a adaugat Vosganian.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 989 ori
Citeste mai multe desprevosganian guvern proiecte