Vosganian: Banii de la FMI vor finanta deficitul bugetar

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 16:55
1369 citiri
Vosganian: Banii de la FMI vor finanta deficitul bugetar

Imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI) nu are decat menirea de a finanta deficitul bugetar, pe care guvernul nu il mai poate controla, a declarat, miercuri, presedintele comisiei economice, industrii si servicii din Senat, Varujan Vosganian.

"Prezentarea facuta de BNR in fata birourilor reunite nu a facut decat sa-mi intareasca convingerea ca imprumutul de la FMI nu are decat menirea de a finanta deficitul bugetar, pe care guvernul nu il mai poate controla.

Guvernul are nevoie de 6 miliarde euro pentru nevoi curente si acordul cu FMI a fost in scopul de a ajuta executivul unde nu-si mai poate face datoria", a declarat fostul ministeru al economiei si finantelor.

Vosganian a adaugat ca "e de neinteles faptul ca prognozele sunt cu totul altele" fata de cele anuntate anterior. "Initial, guvernul si-a asumat in fata Parlamentului un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB), iar dupa cele doua saptamani de negocieri aflam ca este 6%, din care 4,6% asumat, iar aproximativ 1% cheltuieli care vor fi anulate", a comentat Vosganian.

El a precizat ca "toate acestea au un pret". Astfel, "guvernul ar putea indexa pensiile la inflatie si nu la salariul mediu, ca pana in prezent, ca masura de reducere a cheltuielilor bugetare".

"Pensiile ar putea fi decuplate de salariul mediu si cuplate la rata inflatiei, ceea ce insemna pentru pensionari pierderea puterii de cumparare si pauperitate", sustine Vosganian.

El a adaugat ca Guvernul are nevoie de masuri care sa ii creasca veniturile cu 1 miliard euro, ceea ce va insemna, probabil, cresterea fiscalitatii.

Vosganian considera ca, pentru a ajuta economia reala, banca centrala ar trebui sa scada rata dobanzii de politica monetara.

Consiliul de administratie al Bancii nationale a Romaniei (BNR) a mentinut, insa, marti, dobanda cheie la 10% pe an, in conformitate cu asteptarile. "Am intrat intr-un cerc vicios. Daca pana acum bancile nu mai acordau credite, acum sunt dispuse sa finanteze, insa firmele nu mai pot indeplini criteriile din cauza situatiei economice", a mai spus Vosganian.

Dupa discutiile purtate, miercuri, cu reprezentantii bancii centrale, presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a invitat in Parlament si pe primul ministru si pe alti ministri, pentru discutii legate de situatia economica.

Intalnirea ar urma sa aiba loc luni, pe 6 aprilie, la ora 14:00. Din aranjamentul extern de 19,95 miliarde euro, sumele trase in acest an ar trebui sa se ridice la 11,8 miliarde euro, cele din 2010 la 7,1 miliarde euro, iar in 2011 restul de 1,05 miliarde euro.

Defalcat, in 2009, Romania va primi 8,5 miliarde euro de la FMI, 2,5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 0,5 miliarde euro de la Banca Mondiala, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va acorda un imprumut de aproximativ 0,3 miliarde euro.

Fondurile de la FMI ar urma sa fie folosite de Romania pentru protejarea rezervei valutare. Guvernatorul BNR explica, saptamana trecuta, ca fondurile imprumutate de la Comisia Europeana si trase anul acesta, estimate la 2,5 miliarde euro, ajung in trezorerie, avand ca destinatie finantarea deficitului bugetar, dar in final intra in piata.

In consecinta, si pentru aceasta suma "contrapartida ar ajunge tot in rezerva", deoarece BNR ar cumpara valuta, prin operatiuni de tip swap.

Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului Quarterly Report, dedicat investitorilor și companiilor listate la...
#credite, #deficit, #finantare, #fmi, #pensii, #salariu, #vosganian , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0001

1 USD = 4.7308 RON

0.0001
  1. Ce îi așteaptă pe contribuabili în 2025. Guvernul Ciolacu aduce schimbări și modificări de ultimă oră pentru e-Factura, e-TVA și e-Transport
  2. Guvernul pregătește schimbări în Legea Contabilității. Datele pentru depunerea situațiilor financiare anuale, pe cale să se schimbe
  3. O firmă germană închide fabrici în Vest și mută producția în România, dar anunță concedieri și la noi. Ce produce compania
  4. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  5. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  6. Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare, inflație galopantă și tineri fără locuri de muncă ce emigrează în masă
  7. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  8. Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
  9. Criza lovește sever peste 900.000 de români dintr-o țară vestică: Cel mai puternic stat anunță concedieri masive
  10. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa