Vladescu: Situatia economica se va inrautati in urma majorarii TVA

Marti, 29 Iunie 2010, ora 14:24
1470 citiri
Vladescu: Situatia economica se va inrautati in urma majorarii TVA

 Situatia economica se va inrautati in urma majorarii TVA la 24%, inflatia va creste, iar moneda euro va fi tot mai scumpa, a anuntat marti ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, care a adaugat ca ministerul lucreaza la noua prognoza de crestere economica ce va fi gata la sfarsitul lunii iulie, informeaza Newsin.

"O noua misiune a FMI va veni la Bucuresti in intervalul 20-23 iulie si vom face rectificarea bugetara in baza cifrelor stabilite la acel moment.

Lucram la noua prognoza, insa, in mod cert contractia economica va fi mai mare decat cea anuntata. Vom avea mai multa recesiune, mai multa inflatie si un curs mai mare (leu/euro). Vom avea o ajustare economica de peste 1%.

Lucram insa in continuare pe un deficit de 6,8%", a spus Vladescu. Ministrul Finantelor a precizat ca rectificarea va fi construita pe un nou produs intern brut si nu pe cel stabilit la inceputul anului de 538 miliarde lei, dar ca asteapta sa vada cifrele anuntate de INS pentru primul semestru.

Vladescu sustine ca Guvernul nu ia in calcul o noua majorare a TVA, peste nivelul de 24%, in cazul in care situatia economica se va inrautati, ci vor fi reduse cheltuielile materiale si de capital.

Pe de alta parte, Vladescu a afirmat ca Ministerul Finantelor se bazeaza pe o colectare de doar 70% a diferentei rezultate in urma cresterii TVA de la 19 la 24%, in conditiile in care majorarile taxelor duc, in general, la o accentuare a evaziunii fiscale.

"In mod evident o crestere a taxelor reprezinta un risc suplimentar de evaziune fiscala. Am calculat circa 70% colectare (a TVA, n.r.).

Faptul ca majorarea taxelor ii poate face pe mai multi sa se duca pe evaziune fiscala este un lucru public. Problema noastra e ca in domeniul TVA este o evaziune fiscala solida", a mai spus oficialul MFP. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#vladescu, #situatie economica, #tva, #fmi , #stiri FMI