Vladescu: Romania nu are probleme de lichiditate

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 13:19
870 citiri
Vladescu: Romania nu are probleme de lichiditate

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, sustine ca normele de aplicare a Codului Fiscal vor fi publicate miercuri, ca rectificarea bugetara si noii indicatori macro vor fi stabiliti impreuna cu delegatia FMI si UE, si ca pe masa guvernului exista un plan de restructurare a ministerului, informeaza NewsIn.

Vladescu sustine ca noile norme de aplicare ale Codului Fiscal vor fi publicate miercuri, 28 iulie.

El sustine ca rectificarea bugetara, precum si noile tinte macroeconomice vor fi stabilite impreuna cu expertii Fondului Monetar International (FMI) si ai Uniunii Europene, a caror delegatie va fi prezenta incepand de luni, 26 iulie, la Bucuresti, pana pe 4 august. .

"Indicatorii macroeconomici vor fi o tema de discutie, fiecare dintre parti are evaluari proprii. Vom agrea impreuna (cu FMI si UE) rectificarea bugetara, in orice caz, deficitul bugetar ramane la 6,8%", a adaugat Vladescu.

"Urmeaza sa implementam normele la legislatia in lupta pentru evaziunea fiscala... Cateodata sunt bucuros pentru ca vad aratandu-se rezultatele acestei lupte...Sper ca veniturile lunii iulie sa arate ca avem rezultate", a spus Vladescu vineri, in cadrul unei conferinte de presa.

El sustine ca pe piata tigaretelor s-a constatat o reducere consistenta a evaziunii fiscale. Noile norme ale Codului Fiscal regementeaza inscrierea in registrul operatorilor intracomunitari, modul de incasare a TVA, antrepozitele fiscale si regimul produselor, modalitatile de constituire a garantiei, modalitatile prin care se fac restituiri de accize si taxe vamale pentru toate produsele care ies din tara.

"In normele acestea dam cartonase galbene evazionistilor fiscali", a adaugat ministrul.

El a mai spus ca exista un plan de restructurare in Ministerul Finantelor (MEF) insa "lucrurile sunt putin mai complicate," intrucat unele structuri sunt infiintate prin lege.

"Un proiect de restructurare a fost deja prezentat guvernului", a spus Vladescu.

Ministrul sustine ca Romania nu are o lipsa de lichiditate atat de mare incat sa se afle intr-o situatie dramatica.

"Situatia pentru Romania nu este dramatica, in acest moment nu avem probleme de lichiditate. Ieri la Bruxelles am agreat reducerea expunerilor bancilor cu 5%, fata de anul trecut, in urma imbunatatirii pozitiei externe a Romaniei. Din punctul de vedere al Ministerului Finantelor, ceea ce important e costul la care ne finantam", a spus Vladescu.

"In acest moment nu luam in cosiderare modificarea sistemului de taxe si impozite", spune Vladescu.

Intrebat daca vor exista modificari in 2011, Vladescu a declarat: "Daca e sa discutam despre scenarii, am spus intotdeuna ca MEF lucreaza la mai multe scenarii", spune ministrul.

El a adaugat ca deciziile MEF asupra scenariilor aplicabile vor fi luate impreuna cu partenerii internationali si cu ajutorul deciziei politice. 

#bugetara, #evaziune, #fmi, #indicatori, #macroeconomici, #rectificare, #vladescu , #stiri FMI