Vladescu: Romania are nevoie in continuare de "umbrela" FMI

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 22:48
1363 citiri
Vladescu: Romania are nevoie in continuare de "umbrela" FMI

Fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu explica de ce Romania are nevoie de un nou acord cu FMI si declara ca impozitarea diferentiata este necesara, dar intr-o varianta diferita de cea propusa de PSD.

"Romania are nevoie de acordul cu FMI ca de o umbrela, de o garantie ca daca pietele nu vor functiona, exista 'cineva' la care sa ne ducem si sa imprumutam bani", a declarat Vladescu la Realitatea TV.

Fostul ministru de Finante a adaugat ca economia romaneasca "nu are leadership" in cadrul economiei europene, ci "este trasa de evenimentele care se intampla in afara Romaniei".

"De aceea si criza ne-a lovit mai tarziu, si iesirea din recesiune va veni mai tarziu(...) La fel a fost si cu cresterea economica, a venit cu 2-3 ani mai tarziu", a reamintit Vladescu, referindu-se la perioada 2007-2008.

In plus, el a argumentat ca Executivul roman, indifernt de cine ar fi condus, are o capacitate mult mai limitata de a lua masuri de genul celor pe care le iau statele puternice din punct de vedere economic, cum ar fi SUA, care isi pot permite "sa pompeze bani" avand monede nationale dorite pe pietele internationale, de tipul dolarilor americani sau al euro.

Impozitare progresiva in cinci trepte, nu in trei cum propune PSD

In ceea ce priveste impozitarea progresiva, Sebastian Vladescu sustine ca este necesara, dar nu in varianta propusa de PSD, ci o impozitare "intre 0 si 40%, nu cu trei trepte, ci cu 4 sau 5 si cu plafoane mai mari la veniturile impozitate marginal".

"Impozitarea progresiva ofera foarte multa flexibilitate, poti sa incurajezi ce vrei tu prin sistemele de deductibilitati", a mai punctat Sebastian Vladescu.

Romania ar trebui sa isi plateasca toate datoriile

Pe de alta parte, fostul ministru de Finante considera ca pentru Romania "cel mai bun lucru pe care l-ar putea face ar fi sa isi platesca toate datoriile, chiar cu riscul de a depasi deficitul bugetar".

Vladescu a mai explicat ca "asa cum e, cureaua e destul de stransa", prin inghetarea pensiilor anul viitor si limitarea drastica a cheltuielilor, de aceea Romania ar trebui sa priveasca si la celalalt aspect, al cresterii veniturilor.

"Ar trebui sa fim impecabili in absorbtia de fonduri europene, foarte destepti si foarte cinstiti. Si ar trebui sa cheltuim mai multi bani pentru proiecte de infrastructura, acesta este elementul esential", a conchis Sebastian Vladescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#vladescu, #romania, #fmi, #acord , #stiri FMI