Vladescu: FMI a propus majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%

Vineri, 21 Mai 2010, ora 17:56
1627 citiri
Vladescu: FMI a propus majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%

Sebastian Vladescu sustine ca in niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusa reducerea imediata a salariilor in sectorul bugetar cu minimum 20%, precizand ca ii este greu sa inteleaga in ce masura cresterea TVA la 24% si a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogati, informeaza NewsIn.

Aceste precizari vin ca reactie la declaratiile facute de directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.

Seful Fondului Monetar International a declarat intr-un interviu difuzat de France 2 ca s-a opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din Romania, sugerand insa o majorare a "impozitelor pentru bogati", propunere refuzata insa de guvernul roman.

"Pe parcursul negocierilor desfasurate in perioada 27 aprilie - 10 mai 2010, la Bucuresti, au fost analizate diverse scenarii de reducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la 6,8%.

Fondul Monetar International a considerat in mod constant ca reducerea cheltuielilor salariale si sociale este obligatorie pentru o corecta ajustare a deficitului bugetar. Pe parcursul discutiilor, FMI a propus in mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%", precizeaza intr-un comunicat transmis vineri ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.

Prin urmare, Vladescu spune ca ii este greu sa inteleaga in ce masura cresterea TVA la 24% si a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogati.

"Ar fi fost afectata intreaga populatie a Romaniei, inclusiv persoanele care in anul 2009 au suportat primul val al reducerilor de venituri, generate de efectele crizei economice la nivelul sectorului privat.

Decizia Guvernului Romaniei a fost aceea de a nu majora taxele, ci de a ajusta cheltuielile in cele doua sectoare in care acestea au depasit cu mult limitele normalitatii economice, in scopul stabilizarii imediate si pe termen mediu si lung a acestora", a adaugat ministrul finantelor.

Guvernul s-a angajat, in cadrul negocierilor cu FMI, sa reduca masa salariala in sistemul bugetar cu 25% si pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB in 2010.

Daca nu ar fi luate masuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

Premierul Emil Boc a declarat recent ca Guvernul va aproba in sedinta de miercurea viitoare scrisoarea de intentie catre FMI si, imediat dupa aceea, isi va asuma raspunderea pe un proiect de Lege care sa puna in aplicare scrisoarea de intentie si masurile de sustinere a activitatii economice si a locurilor de munca in Romania.

El a precizat ca alternativa la reducerea cheltuililor este majorarea taxelor.

Daca scrisoarea va fi trimisa catre FMI in luna iunie, boardul va lua in discutie aprobarea celei de-a cincea transe in luna iulie, urmand ca banii sa fie virati in Romania in august, a declarat recent Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#deficit, #fmi, #majorari, #reducere, #salarii, #scrisoare, #taxe, #vladescu , #stiri FMI