Viitorul guvern al Bulgariei va cere un imprumut de la FMI si UE

Luni, 29 Iunie 2009, ora 11:37
1234 citiri
Viitorul guvern al Bulgariei va cere un imprumut de la FMI si UE

Viitorul guvern al Bulgariei, numit dupa alegerile din 5 iulie, va solicita un imprumut international, de la FMI si Uniunea Europeana (UE), pentru a plati datoria pe termen scurt a statului, a estimat economistul sef al Raiffeisen Centrobank, Peter Brezinsche.

Sondajele arata ca actuala coalitie de guvernamant, condusa de premierul socialist Sergei Stanisev, ar putea fi invinsa de GERB, partidul primarului Sofiei, Boiko Borissov, care a castigat alegerile europarlamentare din 7 iunie,anunta Mediafax.

Borissov a declarat pe 18 iunie ca Bulgaria are nevoie imediat de un acord cu FMI.

"Se poarta discutii informale cu Fondul, dar nimic nu este oficial. Nu au ajuns, inca, la nicio concluzie.

Dupa alegeri, un nou guvern va veni la putere, care va anunta oficial ca Bulgaria va beneficia de asistenta din partea FMI si a Uniunii", a spus Brezinschek.

Bulgariei, ca si Belarusului sau Letoniei, ii lipsesc rezervele pentru a acoperi datoria scadenta in acest an.

De aceea, statul ar putea apela la institutiile financiare internationale pentru capital, a precizat Banca Mondiala pe 22 iunie.

Stanisev a declarat ca Bulgaria "colaboreaza strans" cu FMI cu privire la un posibil acord de finantare de urgenta, insa autoritatile de la Sofia nu vor lua nicio decizie importanta de politica economica inaintea alegerilor generale din 5 iulie, potrivit presei bulgare.

Romania a incheiat un acord pentru un program de finantare externa de 20 miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, #FMI, #finantare externa, #datorie, #politica economica, #guvern, #imprumut , #stiri FMI