Vezi ce ne sfatuieste FMI pentru mentinerea tintei de deficit

Marti, 28 Iunie 2011, ora 10:00
1023 citiri
Vezi ce ne sfatuieste FMI pentru mentinerea tintei de deficit

Directorul general interimar al FMI, John Lipsky, sustine ca Romania trebuie sa depuna eforturi suplimentare, pentru a atinge tinta de deficit bugetar, de 3%, anul acesta si apreciaza ca este nevoie de un progres mai rapid in imbunatatirea cheltuielilor de capital, anunta Mediafax.

"Autoritatile sunt pe drumul cel bun pentru atingerea tintelor fiscale pentru 2011. Cu toate acestea, eforturi suplimentare vor fi necesare pentru a asigura atingerea tintei de deficit de 3% din PIB in 2012.

In sectorul de sanatate sunt in curs reforme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid in imbunatatirea cheltuielilor de capital si absorbtia fondurilor UE, reducerea arieratelor si imbunatatirea administrarii taxelor", a declarat Lipky intr-un comunicat.

Consiliul Director al FMI a aprobat luni seara prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispozitia Romaniei a doua transa, de 481 milioane de euro.

"Romania a avut un start puternic in cadrul noului aranjament. Toate tintele au fost indeplinite, ceea ce arata angajamentul autoritatilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice in sectorul companiilor de stat, astfel incat sa nu pierdem castigurile economice din reformele anterioare si pentru a spori oportunitatile de investitii si crestere economica", a mai spus Lipsky.

Oficialul FMI a mai aratat ca va fi esentiala o implementare prompta a planurilor de reforma pentru intreprinderile cheie de stat, ceea ce presupune o implicare mai mare a sectorului privat, imbunatatirea legislatiei si preturi orientate catre piata.

Pe partea financiara el spune ca presiunile inflationiste au fost mai puternice decat s-a anticipat, din cauza socurilor legate de preturile internationale la alimente si combustibil.

"Autoritatile au anuntat in mod adecvat o modificare in politica monetara, cu tendinta de intarire. O modificare a politicii monetare mai rapida ar putea fi necesara pentru a asigura ca presiunile inflationiste si efectele de runda a doua sunt izolate", a aratat Lipsky.

Potrivit directorului general interimar al FMI, sectorul bancar a ramas lichid si bine capitalizat, iar autoritatile au monitorizat cu atentie riscurile provenite de la bancile mici si mijlocii, precum si de la subsidiarele bancilor de la periferia zonei euro.

"Imbunatatirea in continuare a supravegherii bancare ar trebui sa fie o prioritate care sa protejeze impotriva potentialelor efecte adverse de contagiune din cauza turbulentelor din Europa", a mai spus Lipsky.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#fmi, #tinta deficit bugetar, #masuri fmi , #stiri FMI