Vezi ce deficit bugetar are Romania

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 22:27
1631 citiri
Vezi ce deficit bugetar are Romania

Deficitul bugetar a coborat la 4,4 miliarde de lei dupa primele patru luni , reprezentand 0,8% din PIB fata de 1% din PIB in primul trimestru, pe fondul unui surplus de peste 800 milioane lei in aprilie, informeaza Mediafax.

 

"Pe fondul cresterii incasarilor si a mentinerii cheltuielilor in limitele programului anual, in luna aprilie s-a inregistrat un usor execedent de 829 milioane lei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.


Cheltuielile bugetului general consolidat au scazut in primele patru luni cu 3,6%, la 62,4 miliarde lei, desi cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 8,3%, la 9,35 miliarde de lei, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente.

Totusi, cheltuielile de personal au scazut in primele patru luni cu 19,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 12,8 miliarde de lei, subventiile s-au diminuat cu 22,7%, la 2,3 miliarde de lei, iar costurile cu asistenta sociala s-au redus cu 3,3%, la 22,7 miliarde de lei.

Si cheltuielile de capital (principalele cheltuieli de investitii) din primele patru luni au fost mai mici decat cele din perioada similara din 2010, cu peste 15%, situandu-se la 3,8 miliarde de lei.

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 28% fata de martie si cu 62% fata de primele patru luni ale anului 2010, la 2,87 miliarde de lei.

Per total, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele patru luni in suma de 8,3 miliarde lei, fata de 8 miliarde lei in anul precedent, influentate exclusiv de absorbtia mai buna a fondurilor europene.

 

Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 33,4%, la 2,77 miliarde de lei, ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.


Pe de alta parte, veniturile la bugetul general consolidat au insumat in primele patru luni 58 miliarde lei, in crestere cu 10,3% fata de perioada similara a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din TVA (35,6%), accize (24,3%), pentru care cotele de impozitare au fost majorate, si a veniturilor nefiscale (6,4%).

Astfel, incasarile din TVA s-au situat la 14,25 miliarde de lei, iar cele din accize au insumat 5,6 miliarde de lei.

"Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 1,2% mai mari fata de perioada similara din anul precedent.

De asemenea, este prima luna in care incasarile din impozitului pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,9%", potrivit comunicatului.

Veniturile din impozitul pe profit au crescut cu 0,9% in primele patru luni, la 4,7 miliarde de lei, in timp ce incasarile din impozitul pe salarii si venit s-au diminuat cu 2,5%, la 5,8 miliarde de lei.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 36,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 1,56 miliarde de lei.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#deficit bugetar, #FMI, #fiscalitate, #imprumut, #buget, #TVA, #cheltuieli bugetare , #stiri FMI