Vezi care sunt obiectivele Romaniei din noul acord cu FMI

Luni, 07 Februarie 2011, ora 01:39
1535 citiri
Vezi care sunt obiectivele Romaniei din noul acord cu FMI

Presedintele Traian Basescu a anuntat, duminica, obiectivele fundamentale din noul acord ce va fi incheiat cu FMI, UE si BM: consolidarea macroeconomica, dezvoltarea infrastructurii de transport, stimularea investitiilor in sectorul energetic si extinderea facilitatilor IT pentru firme si populatie, informeaza Mediafax.

El a precizat ca primul si cel mai important obiectiv este consolidarea macroeconomica.

"Adica am iesit din zona de risc, de derapaj economic, dar trebuie sa ne consolidam in afara acestei zone. Ceea ce inseamna ca populismele nu pot functiona, si asta trebuie sa inteleaga toate partidele si toti oamenii politici. De asemenea, suntem la etapa la care trebuie sa dezvoltam politici de crestere economica sustenabila.

Aici vreau sa fiu foarte clar: avem experienta unei cresteri economice nesustenabile, o crestere economica ce s-a bazat pe un consum excesiv, mult peste veniturile populatiei si pe un sector imobiliar care ajunsese la parametrii halucinanti ce nu mai aveau nimic comun cu realitatile economice", a spus presedintele.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca Romania nu mai merge pe astfel de proiecte de dezvoltare.

"Am trait aceasta experienta. Optiunea care se reflecta si in noul program este dezvoltare economica sustenabila, bazata pe proiecte, bazata pe crestere economica solida, temeinica, nu pe speculatii, nu pe consum excesiv. Obiectivele noului program sunt in acord cu obiectivele generale ale Uniunii Europene si in program se regasesc si elemente ale Strategiei UE -2020", a spus presedintele.

El a adaugat ca pentru a continua o politica macroeconomica adecvata, concentrarea se va face pe cateva sectoare cheie ale economiei, care pot genera crestere economica.

Traian Basescu s-a referit la transporturi, "un sector in care Romania are nevoie de dezvoltarea infrastructurii". El a spus ca este necesara restructurarea companiilor de cai ferate.

De asemenea, presedintele a mentionat sectorul energetic: "Este un sector vital, care poate genera crestere economica majora, prin stimularea investitiilor publice si a investitiilor din sectorul privat in modernizarea sistemului energetic romanesc: termocentrale, hidrocentrale, centrale nucleare, reactoare nucleare si in inceperea de noi investitii".

"Un alt sector, care va fi in atentia noului program si a Guvernului, odata cu intrarea in vigoare a noului program, este legat de extinderea facilitatilor IT pentru firme si populatie, in asa fel incat, prin reducerea birocratiei, sa se eficientizeze activitatile economice. De asemeni, in atentia noastra in urmatorul program se afla mediul de afaceri, imbunatatirea mediului de afaceri, sigur ca da, tinand cont de conditionalitatile pe care ni le impune statutul de stat membru al Uniunii Europene.


A nu se intelege prin imbunatatirea mediului de afaceri ideea ca statul va subventiona tot soiul de activitati spre marea veselie a slabului management. Nu. A stimula climatul economic inseamna cu totul altceva si sunt convins ca in zilele urmatoare veti primi detalii", a spus Basescu.


Presedintele a anuntat ca analize nationale, dar si cele ale expertilor Fondului si Uniunii Europene, arata ca o utilizare buna a fondurilor europene ar adauga 1% sau 2% de crestere economica peste cea prognozata.


"Spre exemplu, daca Guvernul si administratiile locale vor reusi sa implementeze proiecte de peste un miliard de euro in anul 2011, cresterea economica a Romaniei nu va mai fi de 1,5%, ci de 2,5%. Deci, utilizarea fondurilor Uniunii Europene este extrem de importanta si este un target major al noului program pe care il vom semna", a mai spus Basescu.

 

In debutul declaratiei de presa de duminica, Traian Basescu a precizat ca aceasta trebuia sustinuta sambata, dar, pentru ca la Uricani s-a produs un accident, a considerat ca trebuie amanata.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminca seara, ca noul acord al Romaniei cu organismele internationale va fi adoptat in martie si va intra in vigoare in aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#acord cu fmi, #consolidarea macroeconomica, #crestere economica, #dezvoltarea infrastructurii de transport, #facilitati it, #investitii, #investitii in sectorul energetic, #obiective , #stiri FMI