Vasilescu: prognoza de inflatie BNR-FMI s-a facut aritmetic

Joi, 08 Iulie 2010, ora 14:28
1080 citiri
Vasilescu: prognoza de inflatie BNR-FMI s-a facut aritmetic

Prognoza de inflatie realizata de BNR cu FMI s-a realizat aritmetic, prin adunarea impactului majorarii TVA, fara a fi luata in considerare componenta psihologica, care va limita semnificativ avansul preturilor, iar inflatia va fi mai jos de 8%, a afirmat consilierul guvernatorului Adrian Vasilescu.

"Era normal ca la aceasta prognoza (BNR-FMI - n.r.) sa se faca o socoteala aritmetica. S-a adunat la TVA impactul de 4,2% din TVA si s-a scazut la produsele unde nu a fost modificata. (...)

Nu aveam cum sa aducem si considerente psihologice, care, dupa parerea mea, vor interveni puternic. TVA in sine, prin crestere, inhiba consumul si la aceasta se adauga scaderea cu 25% a salariilor la 1,4 milioane persoane. O sa vedeti ca cei care au anuntat majorari de preturi se vor razgandi", a spus joi consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu.

El a reiterat ca inflatia produsa de majorarea TVA nu este un fenomen monetar, iar in aceste conditii nu este necesara o majorare a dobanzii de politica monetara.

La inceputul acestei saptamani, viceguvernatorul BNR Cristian Popa afirma ca banca centrala nu are cum sa acomodeze un prim val de crestere a preturilor, cauzat de majorarea TVA de la 19 la 24%, daca va monitoriza foarte atent eventuale ajustari ulterioare ale preturilor si nu va accepta un nou val de crestere.

Viceguvernatorul a spus ca, in cazul unui al doilea val de crestere a preturilor, banca centrala va lua masuri, inclusiv prin cresterea dobanzii.

Intrebat ce dobanzi ar trebui sa practice la lei bancile comerciale pentru a pastra in depozite economiile populatiei, care a aflat ca noua prognoza de inflatie este de 8%, Vasilescu a raspuns ca fiecare institutie de credit va stabili in raport cu conditiile din piata, evitand sa indemne catre o crestere a ratelor.

El a aratat ca, desi prognoza ar putea indica o rata reala negativa a dobanzilor practicate de banci in acest moment, faptul ca inflatia finala va fi mai jos de 8% ar putea schimba lucrurile.

Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru 2010 stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA la 24%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#vasilescu, #prognoza, #inflatie, #bnr, #fmi , #stiri FMI